Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Συνάδελφοι,


Εν όψει των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή της προμήθειάς μας στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» θα θέλαμε να υποβάλλουμε εγγράφως τις θέσεις του Σωματείου μας, με βάση πάντα τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα σχετικά με την πορεία των συζητήσεων, καθώς και κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μας σχετικά με το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός μας.


Είναι κοινή πεποίθηση σχεδόν όλων των μελών του Δ.Σ. καθώς και των αντιπροσώπων μας στην Ομοσπονδία πως οι πράκτορες τη δεδομένη χρονική στιγμή πρέπει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα και χωρίς βιασύνη να αποφασίσουν αν και ποια αλλαγή τους συμφέρει έχοντας όμως μπροστά τους όλο το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας που αφορά τα παιχνίδια και τη μορφή που σκοπεύουν να πάρουν τα πρακτορεία. Κάθε επιμέρους συζήτηση για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, θεωρούμε πως θα έχει στο τέλος αρνητικά και πιθανόν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα προαναφερθέντα θέματα μπορούμε να ζυγίσουμε καλλίτερα την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί βλέποντας πού χάνουμε και πού κερδίζουμε και αν τελικά το ισοζύγιο διαμορφώνεται με θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά που είχαμε «κατέβει» σε συζητήσεις η διαδικασία πήρε αρκετό χρόνο και μόνον έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές με την Επιτροπή Παιχνιδιών, συνελεύσεις Σωματείων και Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας, καταλήξαμε σε ένα κείμενο, το οποίο θα ερχότανε προς ψήφιση.
Ας δούμε τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας προσπαθώντας να κάνουμε, στο μέτρο του δυνατού, αφού τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, μια αντιπαραβολή, προκειμένου να στηρίξουμε με επιχειρήματα αυτό το οποίο σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ όψιν σας.

Α.ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

 Όσον αφορά τα νούμερα της κλιμακωτής είχαμε καταλήξει στο 3-6-9-12. Είχαμε όμως τονίσει ότι πηγαίνουμε σε προμήθεια επί της μεικτής κερδοφορίας επειδή ειδικά το Στοίχημα είναι ένα παιχνίδι με ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να ρυθμιστούν και αφού ξεπερνούσαμε τα προβλήματα με το λογισμικό ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πηγαίναμε σε προμήθεια με βάση το μαθηματικό pay-out κάθε δελτίου ξεχωριστά, πράγμα που ήταν και το πιο δίκαιο όπως είχαν παραδεχτεί και τα στελέχη του ΟΠΑΠ.

Με αυτόν τον τρόπο θα έμπαινε το live στοίχημα στα πρακτορεία γιατί μας έλεγαν πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει μ 8% προμήθεια, θα είχαμε μονά αποδεκτά τα περισσότερα παιχνίδια από τις premier κατηγορίες και δυάδες τα υπόλοιπα και τέλος είχε γίνει και μια σχετική γραπτή δέσμευση της Εταιρίας μέσω του τότε διευθυντή στοιχήματος που αφορούσε το margin του παιχνιδιού.

Σήμερα τα προτεινόμενα νούμερα της κλιμακωτής είναι 3-5-9-12-16, το live έχει μπει και μάλιστα έχει αναβαθμιστεί κιόλας, έχουμε τα μονά που ζητούσαμε, έχουμε δυάδες που ζητούσαμε, δεν έχουμε καμία δέσμευση  margin του παιχνιδιού και στις πρώτες συζητήσεις μας είχαν πει πως το pay-out θα κυμανθεί στο 70%, δηλαδή ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Β. ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Είχαμε συμφωνήσει για αποκλειστική φόρτιση και εκφόρτιση στα πρακτορεία, για λειτουργία της κάρτας παίκτη ως επίγειου δελτίου και αμοιβή μας από τον συνολικό τζίρο της, με δυνατότητα φόρτισης και εκφόρτισης σε οποιοδήποτε πρακτορείο και αμοιβή φυσικά του κάθε πράκτορα ξεχωριστά ανάλογα με την κίνηση που πραγματοποιούνταν έως ότου εκφορτίσει και φορτίσει σε κάποιον άλλο.

Σήμερα έχουμε προς το παρόν 9% επί της φόρτισης, με δυνατότητα φόρτισης και κατευθείαν από τον προσωπικό λογαριασμό του παίκτη, χωρίς να μεσολαβήσει ο πράκτορας. Επίσης απαγορεύονται οι εξαργυρώσεις και η πρόταση της Εταιρίας για το μέλλον είναι 18% επί της μεικτής κερδοφορίας σε ότι έχει να κάνει όμως με τη φόρτιση που πραγματοποίησε ο παίκτης στο πρακτορείο, με απαραίτητη προϋπόθεση να πραγματοποιήσει ένα top-up ακόμα εντός διμήνου, το μόνο που έχουμε ως αποκλειστικότητα είναι η πιστοποίηση του πελάτη, η οποία αφού ολοκληρωθεί σε ένα πρακτορείο δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να κάνει το top-up από το σπίτι του μέσω του λογαριασμού του, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για εμάς.

Γ. ΑΡΙΘΜΟΛΑΧΕΙΑ

Είχαμε συμφωνήσει σε προμήθεια επί της μεικτής κερδοφορίας, η οποία σταδιακά θα έφτανε το 30% αυτής και θα είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξησή της αφού θα μεταφραζόταν για παράδειγμα στο ΚΙΝΟ σε 8,4% επί του τζίρου.
Σήμερα δεν έχουμε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό και από ότι καταλαβαίνουμε μάλλον παρακαλάμε έτσι ώστε να μείνουμε τουλάχιστον στα ίδια.δ.  VLT’ S

Είχαμε αποφασίσει μέσω της ΓΣ της ομοσπονδίας να μπούνε όλα μέσα στα πρακτορεία. Είχαμε συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του ΟΠΑΠ. Παρόλα αυτά όμως το χειρότερο σενάριο που ακουγόταν ήταν για G.H. με την χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ , στα οποία θα συμμετείχαν όλοι οι πράκτορες και θα έπαιρναν ισόποσο μερίδιο από τα συνολικά κέρδη τους, η δε απόσβεση για την εταιρία θα γινόταν με την παρακράτηση ενός ποσοστού από τα κέρδη τους.

Σήμερα συναντάμε πάλι την αντίθεση της εταιρίας όσον αφορά την εγκατάστασή τους στα πρακτορεία, με καλύτερο σενάριο αυτό της κατ’ ιδίαν πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους πράκτορες και αποκλεισμό της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών. Επίσης, έχουμε απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια καθώς αμφισβητείται ανοιχτά ο ν.4002 που προβλέπει σαφώς την διακίνησή τους μέσω των πρακτορείων.

Έχουμε επίσης τη συνεχή προσπάθεια δημιουργίας παράλληλων δικτύων διακίνησης των προϊόντων του ΟΠΑΠ είτε με το ΣΚΡΑΤΣ,είτε με την πρόσφατη εξαγορά της pay-zone.
Έχουμε καταστρατήγηση βασικών σημείων της σύμβασης που αφορούν ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις-μεταφορές και εφαρμογή τους κατά το δοκούν και ανάλογα πάντα με τα συμφέροντα της εταιρίας, χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν τα αντίστοιχα δικαιώματά μας.

Όπως βλέπετε συνάδελφοι, το περιβάλλον που διαμορφώνεται, τόσο το επιχειρηματικό, όσο και το οικονομικό, μόνο ευοίωνο δεν προβλέπεται. Η προμήθειά μας αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο οχυρό και αν δεχτούμε να μπούμε σε συζητήσεις, πρέπει αυτά που θα εξασφαλίσουμε να μας καλύπτουν τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τον τρόπο που γίνονται αυτές οι συζητήσεις, επιμένουμε σε συνολική διαπραγμάτευση και αποδοχή αλλαγών μόνο σε περίπτωση ουσιαστικού κέρδους.

Καμιά κλιμακωτή δεν πρόκειται να δώσει επιπλέον έσοδα στον μέσο πράκτορα αν δεν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στο ιντερνετικό παιχνίδι και όφελος από τη συνολική του κίνηση.
Καμιά κλιμακωτή δεν μπορεί να δώσει επιπλέον έσοδα στον μέσο πράκτορα αν ανοίξει δίπλα του ένα G.H. και του πάρει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του στο ΚΙΝΟ, αφού πάνω κάτω, οι πελάτες τους θα είναι κοινοί.


Μας ζητήσατε να είμαστε παρόντες σ’ αυτή τη συνάντηση. Υπάρχει εκπρόσωπός μας στην επιτροπή παιχνιδιών, ο οποίος δεν έχει κληθεί σε όλες τις συζητήσεις αλλά μόνο σε κάποιες επιλεκτικά.
Μας λέτε πως υπάρχουν και άλλα πράγματα, τα οποία δεν μας τα αποκαλύπτετε παρά μόνο αν βρεθούμε κατ ιδίαν.
Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει όλα τα στοιχεία να είναι όσο το δυνατό πιο γρήγορα στα χέρια μας, έτσι ώστε κι εμείς να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο διάλογο με αντιπροτάσεις.

Δεν γίνεται να μαζευόμαστε 10-15 άτομα που δεν γνωρίζουμε τίποτα ουσιαστικά από τις προηγούμενες συζητήσεις και να αποφασίζουμε για το μέλλον όλων των πρακτόρων.

Συνάδελφοι, σας εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και τις ενστάσεις μας. Οτιδήποτε αποφασιστεί σε αυτή τη συνάντηση δεν δεσμεύει κανέναν μας. Το θέμα θα μπει σε ψηφοφορία σε έκτακτη γ.σ. του σωματείου μας και βάσει των αποφάσεών της, θα ψηφίσουμε  ανάλογα και στην γ.σ. της ΠΟΕΠΠΠ.Όσα πινακάκια και να μας δώσουνε, το μόνο που παίρνουμε σοβαρά υπ όψιν μας είναι το ότι στο άμεσο μέλλον το 70% του τζίρου της εταιρίας θα πραγματοποιείται από παιχνίδια που σήμερα δεν βρίσκονται μέσα στα πρακτορεία μας.

Ελπίζουμε να σας προβληματίσαμε και να λάβετε σοβαρά υπ όψιν σας τις ενστάσεις μας.


Με τιμή

Τα μέλη του Δ.Σ. και οι αντιπρόσωποι της Ε.Π.Ο.Θ.Χ.
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ