Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015


ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ  Α.Ε.

ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ι.ΔΡΑΓΟΥΜΗ 39 ΤΗΛ.ΦΑΧ 2310 547148  www.epothx.ogr  mail enosipra@otenet.gr
 
Από: Δημήτρη Γραμματικόπουλο
Υπεύθυνο Τύπου
ΑΠ:26/3.3.15
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 2.3.2015 διεξήχθη η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας κατά την οποία αφού εκλέχθηκε το Προεδρείο αυτής συζητήθηκαν τα παρακάτω:
1.     Οικονομικός απολογισμός 2014/Προϋπολογισμός 2015. Ο ταμίας της Ένωσής μας ανέγνωσε τα παραπάνω, τα οποία και εγκρίθηκαν ομόφωνα.
2.     Διοικητικός Απολογισμός 2014. Κατόπιν συνοπτικής αναφοράς στα πεπραγμένα από την Πρόεδρο κα Τζαμπαζλή και περαιτέρω ανάλυσή τους από τους κ. Κοτάνη και Γραμματικόπουλο, ο απολογισμός τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στη συνέχεια εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων συζητήθηκε και αναλύθηκε το αναρτημένο προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» κείμενο/προσχέδιο νέου κανονισμού πρακτορείων. Ο δικηγόρος κ. Φ.Ζιάννης ανέλυσε συνοπτικά το εν λόγω κείμενο. Από την ανάλυση και τις επισημάνσεις που ακολούθησαν έγινε κατανοητό σε όλους ότι το παραπάνω κείμενο/προσχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα» για τον κλάδο και το μέλλον μας. Δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή σε αυτό το κείμενο που να μας αφορά με θετικό τρόπο προάγοντας ή έστω μη θίγοντας τα επαγγελματικά μας συμφέροντα. Για το λόγο αυτό καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οποιαδήποτε παρέμβασή μας είναι άσκοπη καθώς μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή για συζήτησή του και κατ’ επέκταση για κατάργηση της σύμβασής μας. Το κείμενο αυτό πρέπει να καταδικαστεί στο σύνολό του όπως επίσης και να καταγγελθεί ο ρόλος του σημερινού προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π. καθώς δεν είναι δυνατό ενώ η χώρα βρίσκεται σε τόσο κρίσιμο στάδιο, το πρώτο πράγμα που αναρτάται για δημόσια διαβούλευση να είναι ο καθορισμός των σχέσεων μιας ιδιωτικής εταιρίας με τους συνεργάτες της.  Πιστεύουμε πως οι πολίτες της χώρας θέλουν να δούν και να συμμετέχουν δημόσια σε συζητήσεις για άλλου είδους καίρια ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους.  Με αυτό το σκεπτικό αναρωτιόμαστε πραγματικά για ποιο λόγο δεν αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση η καινούρια σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως επίσης γιατί δεν καθορίζεται μέσα από αυτή την ανοιχτή διαδικασία και το ύψος των αυξήσεων που θα λάβουν στους μισθούς τους.

Πιστεύουμε πως αποκλειστικός σκοπός της ΕΕΕΠ είναι η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων και όχι η πλήρης απορρύθμισή της και η «καζινοποίηση» της χώρας μαζί με όλα τα δεινά που θα επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για προστασία ανηλίκων και αποτροπή από τον εθισμό στο τζόγο και ταυτόχρονα να νομοθετούμε για προώθηση τυχερών παιγνίων σε κάθε είδους κατάστημα. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ρύθμιση, μεταρρύθμιση ή ανάπτυξη το να «πουλιέται τζόγος» σε κάθε γωνία και σε κάθε κατάστημα. Περαιτέρω πιστεύουμε πως το οικονομικό σκέλος της σχέσης των πρακτόρων με την ΟΠΑΠ αφορά εμάς και την ΟΠΑΠ και όχι την ΕΕΕΠ.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον έλεγχο της εφαρμογής όσων εκείνος επέβαλε ως κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση των αδειοδοτημένων εταιριών και τη μη χρησιμοποίηση δημοσίων προσώπων σε αυτές όπως επίσης να δείξει την ίδια ευαισθησία για τον τρόπο που αυτές φορολογούνται.
Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά πως το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στον δημόσιο τότε ΟΠΑΠ έναντι μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών έως το 2020 και ανανεώθηκε πριν λίγα χρόνια έναντι μερικών εκατομμυρίων ευρώ εως το 2030. Αποτελεί δηλαδή εν δυνάμει περιουσιακό στοιχείο του κράτους, το οποίο εκχωρείται έναντι σημαντικού αντιτίμου. Παράλληλα υπάρχουν σαφείς Οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τα πληθυσμιακά κριτήρια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς το προσχέδιο αυτό του «νέου κανονισμού» που δίνει τα πάντα παντού και «καζινοποιεί» τη χώρα, καταργεί και το μονοπώλιο που έχει εκχωρηθεί στην ΟΠΑΠ και στερεί ίσως και μελλοντικά έσοδα από το κράτος. Επομένως ένα δίκτυο 4.500 σημείων πώλησης με τον «νέο κανονισμό» μετατρέπεται σε δίκτυο 20.000 σημείων πώλησης και αν καταργηθεί και το μονοπώλιο μπορεί να φτάσουμε και στα 30.000 σημεία. Και όλα αυτά σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων εν τω μέσω οικονομικής κρίσης.
ΕΥΓΕ!
ΕΥΓΕ Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ!

Κατόπιν όλων των παραπάνω η Γ.Σ. της Ένωσής μας αποφάσισε τα παρακάτω:
1.     Καμμία συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση
2.     Στις 8 ημέρες που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση να ασκηθούν όλες οι απαραίτητες πιέσεις σε βουλευτές της κυβέρνησης και υπουργούς προκειμένου το κείμενο αυτό να «κατέβει» από τη δημόσια διαβούλευση.  Το Σωματείο μας ήδη από την Παρασκευή 27.2. ξεκίνησε επαφές και ενημέρωση των βουλευτών προκειμένου να προωθήσουν το θέμα στα αρμόδια όργανα. Επίσης γνωστοποιήσαμε το θέμα και τις θέσεις μας στον Πρόεδρο της ΟΕΕΘ κ.Μανδρίνο, ο οποίος ανέλαβε επίσης την προώθησή του.
3.     Να ανακοινωθούν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 11 Μαρτίου, εφόσον το «κείμενο» δεν «κατέβει».
4.     Να ζητηθεί η άμεση απομάκρυνση του Πρόεδρου της ΕΕΕΠ

Τέλος η Γ.Σ. ομόφωνα ενέκρινε τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Ομοσπονδίας μας με ένα ευρώ ανά εκκαθαριστικό για το 2015.


Συνάδελφοι,
δε μένει άλλος δρόμος, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και εμείς πρέπει να δείξουμε σθένος ομοψυχία.

Καλή δύναμη και καλό αγώνα!


Το Δ.Σ. της ΕΠΟΘΧ
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ