Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Θα θέλαμε δια της παρούσης να σας επικοινωνήσουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τα φορολογικά του κλάδου μας το οποίο προέκυψε με την ψήφιση του Ν 3172/2013.

Το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, προέβλεπε (αναγνωρίζοντας πως τα εισοδήματά μας είναι βεβαιωμένα 100%), ένα ποσοστό της τάξεως του 2% επί του τζίρου μας, ως ποσό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων ( Ν 3943/2011 άρθρο 17 παρ.5-6 ). Κάτι που σαφώς και δικαιούνται τα πρακτορεία, αφ ενός λόγω του μεγάλου όγκου των καθημερινών ταμειακών  συναλλαγών (άνω των 800 για ένα μέσο πρακτορείο), επικυρώσεις-εξαργυρώσεις-εξοφλήσεις ΔΕΚΟ κλπ.) οι οποίες εμπεριέχουν αναπόφευκτα ένα ποσοστό ταμειακών λαθών, αφ ετέρου δε λόγω μιας σειράς καθημερινών γεγονότων που εκ των οποίων γεννώνται επισφάλειες. Μερικές από αυτές είναι η άρνηση του πελάτη να πληρώσει το δελτίο του για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. λόγω αλλαγής απόδοσης) με παράλληλη αδυναμία ακύρωσης του δελτίου, είναι η μη πώληση όλων των ομαδικών δελτίων ενός παιχνιδιού για διάφορους λόγους, είναι η μη πώληση όλων των λαχείων μιας κλήρωσης (τα λαχεία δεν επιστρέφονται) και πολλές ακόμα άλλες περιπτώσεις (όπως π.χ. οι κατ’ επάγγελμα επισφαλείς πελάτες που δεν λείπουν από κανένα πρακτορείο), που καθιστούν την καθημερινότητα ενός πρακτορείου ΟΠΑΠ γεμάτη με οικονομικές επισφάλειες.

Έρχεται λοιπόν ο Ν 3172/2013 που καταργεί όλες τις προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων για τα μαγαζιά μας, αφού αναγνωρίζει πλέον μόνο αυτές για τις οποίες έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα. Θεωρούμε πως ο κλάδος μας αδικείται κατάφωρα από αυτή την άρνηση εκ μέρους του νομοθέτη να αναγνωρίσει τις αναμφισβήτητες καθημερινές μικροεπισφάλειες των επιχειρήσεών μας, καλώντας μας στην ουσία να φορολογηθούμε ακόμα και στις ζημίες μας.

Σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες ανήκουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ,  παλεύουν για την βιωσιμότητά τους, που προσπαθούν να ενταχθούν και να ανταπεξέλθουν σε ρυθμίσεις με την Εφορία και τους ασφαλιστικούς τους φορείς, έρχεται αυτή η άδικη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που μας καλεί να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι μας στην ήδη ξεζουμισμένη εδώ και μια πενταετία τσέπη μας, αν και  αποδεδειγμένα είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος επαγγελματιών που δεν κρύβει ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματά του.

Με την βεβαιότητα ότι η κυβέρνησή σας θα δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα που μας απασχολεί, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς και η βιωσιμότητά μας και με δεδομένη την θέση σας πως με την υπερφορολόγηση δεν τίθεται καμία προοπτική ανάπτυξης …
Ζητάμε να επανέλθει η διάταξη του Ν 3943/2011 παρ. 5-6  με απόφαση για αναδρομική ισχύ όσον αφορά τα εισοδήματα του 2014 (για τις φετινές μας φορ. δηλώσεις)  ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του κλάδου μας.


Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και είμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε.
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ