Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015Συνάδελφοι,

Όσον αφορά στην από 18.5.15 Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ανέλυσε τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Ειδική αναφορά έγινε για την επιτυχία της επαναφοράς του«τεκμαρτού», έστω και με διαφορετικούς συντελεστές. Ευχαρίστησε όλους, πράκτορες και μη, όσους βοήθησαν στη θετική έκβαση του προβλήματος και τόνισε πως σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για τον κλάδο.

Στη συνέχεια ο Ταμίας της Ομοσπονδίας ανέλυσε τον οικονομικό απολογισμό. Τόνισε πως εξαιτίας της διακοπής του χορηγούμενου από τον ΟΠΑΠ προς την ΠΟΕΠΠΠ ποσού των 150.000 ευρώ ετησίως και των δικαστικών εξόδων που προέκυψαν, τα οικονομικά της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και μας έδωσε προφορικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ο οποίος, κατά δήλωσή του, είναι ελλειμματικός κατά 60.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό απηύθυνε  έκκληση στους παριστάμενους για τη λήψη επιπλέον της έκτακτης του ενός (1) ευρώ, έκτακτη εισφορά από τους πράκτορες.

Στα ως άνω ζητήματα τοποθετηθήκαμε ως εξής:
Όσον αφορά στο διοικητικό απολογισμό ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ορισμένα εκ των θεμάτων. Συγκεκριμένα η υπογραφή «μνημονίου» τόσο για το ΣΚΡΑΤΣ όσο και για το On Line της ΟΠΑΠ παρά την τρίμηνη διάρκειά του παγιώθηκε ως δεδομένο και δεν επέφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον κλάδο. Αντίθετα ενίσχυσε τη θέση της Εταιρίας απέναντί μας με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο να ανακοινώνονται αλλαγές στην τιμή της στήλης του στοιχήματος από τις κορωνίδες, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας. Εξ αυτού και άλλων αντίστοιχων παραδειγμάτων καθίσταται σαφές ότι η ΟΠΑΠ λειτουργεί πλέον σε όλα τα θέματα μονομερώς χωρίς να λαμβάνει ουδόλως υπόψιν της τους πράκτορες, αφού δεν συναντά αντιδράσεις.
Ειδικότερα στο θέμα του On Line  και εν όψει του Νέου Κανονισμού που προσπαθεί να μας επιβάλλει ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε το πελατολόγιό μας, αφού με μεθοδευμένες κινήσεις «μεταφέρεται» σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, χωρίς εμείς να έχουμε κανένα οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα τονίσαμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση από την ΟΠΑΠ ΑΕ αδείας πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να παρέχουμε όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες στα πρακτορεία μας (φορτίσεις-εξαργυρώσεις).

Όσον δε αφορά στην επιπλέον έκτακτη εισφορά των 30 ευρώ από τους πράκτορες , ζητήσαμε από το Δ.Σ. να παρουσιάσει στα Σωματεία γραπτό προϋπολογισμό με όσο το δυνατό περισσότερες περικοπές δαπανών και κατόπιν τα Σωματεία να αποφασίσουν αν επιβαρύνουν σε τόσο δύσκολες εποχές τα μέλη τους με επιπλέον εισφορές.  Ζητήσαμε επίσης να αποστέλλεται ο οικονομικός απολογισμός/προϋπολογισμός νωρίτερα στους αντιπροσώπους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τον μελετούν και να προτείνουν πιθανές βελτιώσεις.  Επιπλέον αναγνώστηκαν οι παρατηρήσεις του αντιπροσώπου μας εκλεγμένου στην ελεγκτική επιτροπή σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη φωτοτυπιών αποδείξεων όσον αφορά σε έξοδα, καθώς και η πρότασή του να είναι εφεξής όλες οι αποδείξεις πρωτότυπες και να συνοδεύονται από σχετική δικαιολόγηση του εξόδου.

Τέλος ενημερωθήκαμε ότι το Δ.Σ. προχώρησε σε τακτοποίηση οφειλών που προέκυψαν από φόρους, που ενώ έπρεπε δεν παρακρατήθηκαν από τις αποζημιώσεις μελών του, από το 2008 έως σήμερα. Το ποσό οφειλής ανέρχεται στις 32.000 ευρώ και το Δ.Σ. αποφάσισε τα χρήματα αυτά να πληρωθούν από τα έσοδα της Ομοσπονδίας και όχι από τα μέλη του Δ.Σ. που έλαβαν αυτές τις αποζημιώσεις, όπως εμείς προτείναμε.
  
ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Η νομικός της Ομοσπονδίας παρουσίασε την τακτική με τις αντιπροτάσεις  που το Δ.Σ. προτείνει να ακολουθήσουμε προκειμένου το αναρτημένο στη «Διαύγεια» Σχέδιο Ν.Κ. να τροποποιηθεί καθώς θίγει άμεσα το δίκτυο μας και το απειλεί με συρρίκνωση.
Από την πλευρά μας συμφωνήσαμε στο ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι η προάσπιση της υπάρχουσας σύμβασης. Επισημάναμε όμως και τον κίνδυνο που διατρέχουμε με τον παραπάνω τρόπο διεκδίκησης. Μπαίνοντας δηλ. σε οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο Σχέδιο Ν.Κ. ουσιαστικά δίνουμε την εντύπωση ότι το δεχόμαστε ως βάση για όποια περαιτέρω συζήτηση. Και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν γίνουν δεκτές οι αντιπροτάσεις στο σύνολό τους και το κείμενο εγκριθεί ως επί το πλείστον ως έχει, να βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη και μη αναστρέψιμη θέση.
Πιστεύουμε ότι και μετά την αντικατάσταση του Προέδρου της ΕΕΕΠ πρέπει να ζητηθεί ξανά η απόσυρση του εν λόγω κειμένου ή στην χειρότερη περίπτωση η παράταση του χρόνου διαβούλευσης μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου να ενημερώσουμε το νέο Πρόεδρο αλλά και να καταδείξουμε στην πολιτική ηγεσία ότι μέσα από αυτόν τον Ν.Κ. προωθείται η «καζινοποίηση» της χώρας.   Στην πρόταση μας να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες ενέργειες στήριξης των αιτημάτων μας, λάβαμε την αόριστη απάντηση ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις πως τα αιτήματά μας θα γίνουν δεκτά!

 VLT S
Η Ομοσπονδία προσέφυγε στο ΣτΕ για την εφαρμογή των διατάξεων του 4002/2011, ήτοι την εγκατάσταση έως 3 παιγνιομηχανημάτων σε κάθε πρακτορείο και κατ’ επέκταση την ακύρωση του νέου κανονισμού για τα vlts. Η άποψη που εκφράσαμε ήταν πως καλές και χρήσιμες είναι οι προσφυγές και οι δικαστικοί αγώνες, αλλά οφείλουμε ως Γ.Σ. να αποφασίσουμε τελικά ποια είναι η θέση μας για τα vlts, με δεδομένο ότι η τελευταία απόφασή της από 17.11.14 Γ.Σ. κατέπεσε μετά την απόρριψή της από την ΟΠΑΠ.

ΕΦΑΠΑΞ
Μας ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ απόφασισε να προσλάβει ορκωτό ελεγκτή προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν.
Το πρόγραμμα προς το παρόν έχει παγώσει καθώς ακόμα και αν εισπράττονταν εισφορές δεν θα μπορούσαν να καταβληθούν ποσά στους δικαιούχους. Εως ότου λοιπόν βρεθεί αξιόπιστος τρόπος χρηματοδότησής του, το πρόγραμμα θα παραμείνει ανενεργό.
Μας ενημέρωσαν περαιτέρω για πρόθεση της ΟΠΑΠ να ενισχύσει το πρόγραμμα και τέλος πως όταν θα υπάρξει ολοκληρωμένη λύση επ’ αυτού και μετά τη νέα αναλογιστική μελέτη, θα ενημερωθούν τα Σωματεία και θα κατατεθεί προς ψήφιση σε επόμενη Γ.Σ.


ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ.
Δεν υπήρξε καθώς καμία πρόταση δεν τέθηκε προς ψήφιση και κατ’ επέκταση καμία απόφαση δεν ελήφθη.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ 18.5.15 Γ.Σ.

Όσον αφορά το σύνολο της διαδικασίας και των όσων συνέβησαν στην προαναφερθείσα Γ.Σ. έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:         

Η ατυχής επιλογή του Προέδρου του Δ.Σ. να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Γ.Σ., μόνο σύγχυση επέφερε στη διεξαγωγή της, αφού καταρχάς προϊστάμενος και έχων την ευθύνη της διεύθυνσης της διαδικασίας ελέγχου (διοικητικού και οικονομικού) του Δ.Σ. ήταν ο ίδιος ο ελεγχόμενος!
Περαιτέρω η εκτόξευση ανυπόστατων και γι’ αυτό άλλωστε αόριστων κατηγοριών καθώς και ειρωνικών σχολίων εναντίον μας, έβαζε τον Πρόεδρο της Γ.Σ. στην ομολογουμένως αδύνατη θέση να πρέπει να ανακαλέσει στην τάξη τον Πρόεδρο του Δ.Σ. δηλ. τον εαυτό του!
Τέλος η αδυναμία του, που δικαιολογημένα προέκυψε εκ της διττής του ιδιότητας (Πρόεδρος Δ.Σ. & Γ.Σ.)  να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο της Γ.Σ. σε σχέση με τη σημασία και την ουσία των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, είχε ως αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμία απολύτως απόφαση για κανένα από τα θέματα που αυτή τη στιγμή «καίνε» τον κλάδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το προτεινόμενο από το Δ.Σ. τροποποιημένο σχέδιο για τον νέο κανονισμό δεν αναγνώστηκε, δεν δόθηκε η ευκαιρία σε όποιον εκ των παρισταμένων επιθυμούσε να ζητήσει διευκρινίσεις και φυσικά δεν αποφασίστηκε από το Σώμα των Αντιπροσώπων εάν το αποδεχόμαστε ή το απορρίπτουμε.  Επιπλέον, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για το δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε το Δ.Σ. για τα vlts, καμία απόφαση δεν λήφθηκε για τη θέση μας στο φλέγον αυτό θέμα!

Συνάδελφοι, το Σωματείο μας προσήλθε για ακόμη μια φορά στη Γ.Σ. έχοντας μετά από συλλογική δουλειά καταγράψει θέσεις και απόψεις για όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης, με σκοπό να βοηθήσουμε και εμείς, όσο μπορούμε, να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη λειτουργώντας πάντα εντός του καταστατικού πλαισίου έχουμε την πάγια θέση πως οφείλουμε όχι μόνον να σεβόμαστε αλλά και να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις του ανώτατου και κυρίαρχου οργάνου της Ομοσπονδίας, της Γενικής Συνέλευσης. Αρκεί να υπάρχουν αποφάσεις.

Τέλος και εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων γεγονότων και με δεδομένο  τη μη λήψη αποφάσεων από τη Γ.Σ., στηρίζουμε την πρόταση για άμεση σύγκληση εκ νέου έκτακτης Γ.Σ. προκειμένου να χαραχθεί στρατηγική, να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για την επιδίωξή τους.

Οι εκπροσωπούντες την ΕΠΟΘΧ  στη Γ.Σ. Αντιπρόσωποι

Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ