Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

    ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Συνάδελφοι.

Δια του παρόντος σας υποβάλλουμε τις θέσεις του Σωματείου μας σχετικά με την πρόταση του ΟΠΑΠ για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειας για το παιχνίδι ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

Αρχικά θα θέλαμε να διατυπώσουμε την πάγια θέση μας, που υπήρξε και απόφαση της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας πως κάθε συζήτηση γι αυτό το ζήτημα, πρέπει να αφορά συνολικά όλα τα παιχνίδια, υφιστάμενα και μελλοντικά, προκειμένου να υπάρχει πλήρως διαμορφωμένη εικόνα σχετικά με την συμμετοχή μας στα σχέδια της εταιρείας αλλά και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πρακτορείων.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ενέργειες εμπεριέχουν ιδιαίτερο ρίσκο και κινδύνους και είναι επιτακτική η ανάγκη να εξετάζονται όλες οι παράμετροι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μέλλον, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδά μας. Η εμπειρία μας από την προηγούμενη συμφωνία που είχε φτάσει υποτίθεται σε τελικό στάδιο, μας διδάσκει πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τόσο στα στοιχεία τα οποία μας παρουσιάζονται, όσο και στις προθέσεις των συνεργατών μας σχετικά με το επίγειο δίκτυο.
Θυμίζουμε απλώς, πως την προηγούμενη φορά και ύστερα από διάλογο που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες Γ.Σ. και ενημερώσεις Σωματείων και πρακτόρων, είχαμε καταλήξει σε μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση που συνδεόταν με την μεικτή κερδοφορία της εταιρείας για όλα τα παιχνίδια και η οποία εκτός από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, εξασφάλιζε αύξηση της προμήθειας στα αριθμολαχεία και πλήρη συμμετοχή μας σε όλο τον κύκλο εργασιών του on-line του ΟΠΑΠ. Επίσης, είχαμε φτάσει σε λύση στο θέμα των vlt's και στην εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των πρακτορείων σε αυτά. Η κατάληξη βέβαια με το ιστορικό πλέον ''δεν καταλάβατε καλά'' του προηγούμενου CEO, αποδεικνύει περίτρανα τόσο τον εμπαιγμό όσο και τις προθέσεις της άλλης πλευράς.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε είδους κλιμακωτή προμήθεια στο Στοίχημα είναι το όχημα προκειμένου η Εταιρεία να βγει ανταγωνιστικά στην ιντερνετική αγορά. Κανείς μας πιστεύουμε δεν επιθυμεί να μην ανοίξει ο ΟΠΑΠ τους ορίζοντές του και να μην αυξήσει τους τζίρους του, αρκεί βέβαια τα πρακτορεία να έχουν ενεργό συμμετοχή και δίκαιη αμοιβή από αυτή την κίνηση. Αλλιώς, ποιος ο λόγος να βάλουμε την υπογραφή μας στην σταδιακή αφαίμαξη του πελατολογίου μας από τον ιντερνετικό ΟΠΑΠ, άμεσα στο στοίχημα και ακολούθως σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ;
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην αναμόρφωση των πρακτορείων προκειμένου να εκσυγχρονιστούν, αντιθέτως το στηρίζουμε και το επικροτούμε.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μπουν οι νέες τεχνολογίες στο παιχνίδι, ώστε να πάρουμε μερίδιο από τις νέες γενεές που ως επί το πλείστον τις χρησιμοποιούν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους, αρκεί βέβαια να έχουμε και εμείς ρόλο σε αυτό.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το πιο σημαντικό είναι όχι ο τρόπος με τον οποίο θα αμειβόμαστε, αλλά η εξασφάλιση πως θα αμειβόμαστε για όλο τον κύκλο εργασιών της Εταιρείας και για σήμερα και για το μέλλον.
Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή μας στο on-line του ΟΠΑΠ περιορίζεται μόνο στις ταυτοποιήσεις πελατών από τις οποίες δεν αμειβόμαστε και εξαρτάται από την καλή θέληση των πελατών στο να φορτώσουν τον λογαριασμό τους σε μας ώστε να πάρουμε το 9% της αξίας της φόρτισης, ουσιαστικά δηλαδή ένα απόλυτο μηδέν, καθώς κανείς σχεδόν δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο αλλά κινεί τα χρήματά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού. Επιπλέον, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαργυρώσεις και άρα δεν έχουμε κανένα ρόλο στο παιχνίδι.
Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλιστούμε σε αυτό το σημείο αποκτώντας πρόσβαση και ενεργό ρόλο σε όλο των κύκλο εργασιών, κινδυνεύουμε στο κοντινό μέλλον να μείνουμε με πελάτες ηλεκτρονικά αναλφάβητους, μεγάλης ηλικίας, ή χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, και σε κάθε περίπτωση περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.
Αυτό ακριβώς περικλείουν και τα σχέδια του ΟΠΑΠ σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία και την αμφίδρομη τηλεόραση. Έχοντας λοιπόν ήδη αποκλειστεί από το project των vlt's, κινδυνεύουμε να αποκλειστούμε και από κάθε μορφής τεχνολογική εξέλιξη, με φυσική συνέπεια να αποκοπούμε από τις μελλοντικές γενιές πελατών, παραδίδοντας ουσιαστικά το Νο 1 παιχνίδι αυτή την στιγμή.
Είναι γνωστό πως ο τζίρος της Εταιρείας στο μέλλον θα πραγματοποιείται κυρίως από παιχνίδια που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ή τα πρακτορεία δεν έχουν καμία συμμετοχή σε αυτά. Άλλωστε, το on-line δεν περικλείει μόνο το
Στοίχημα αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια.
Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω και προκειμένου να φανούμε χρήσιμοι κάνοντας προτάσεις και όχι μόνο επισημάνσεις, καταθέτουμε τα παρακάτω που αποτελούν προϊόν της δουλειάς που έχει κάνει το Σωματείο μας σε συνεργασία με τους πράκτορες της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής και αντιπροσωπεύουν τη βούληση των μελών μας.

Σε περίπτωση υπογραφής νέας ατομικής σύμβασης θα πρέπει να συμπεριληφθούν άρθρα/ρήτρες που να δεσμεύουν τον ΟΠΑΠ πως σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των πρακτορείων όπως:

1.  Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμμετέχουμε σε όλο τον κύκλο εργασιών του on-line και στις φορτίσεις και στις εξαργυρώσεις (ειδικά αυτή την περίοδο των capital controls αν είχαμε την δυνατότητα εξαργυρώσεων, θα είχαμε κερδίσει τεράστιο κομμάτι των ιντερνετικών). Γνωρίζουμε πως το επιχείρημα της άλλης πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα είναι η άρνηση της ΕΕΕΠ, αλλά όπως η εταιρεία επιδιώκει και καταφέρνει αλλαγές στον Ν. 4002/2011 και στον Κανονισμό για τα vlt's, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τα καταφέρει και στο θέμα των εξαργυρώσεων που για μας είναι αδιαπραγμάτευτο.
2.  Η κάθε πρόταση για αλλαγή προμήθειας πρέπει να αναλύεται επαρκώς όχι μόνο πάνω στα ποσοστά για κάθε μήκος στήλης αλλά και πάνω στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Εταιρεία πως η διαφορά που θα προκύψει θα διοχετεύεται στο παιχνίδι και όχι στα κέρδη των μετόχων. Είναι γνωστές οι δηλώσεις πως από την αναμόρφωση των προμηθειών μας στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ προσδοκούν εξοικονόμηση εσόδων της τάξης των 30-35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
3.  Να πάρουμε γραπτή δέσμευση ότι θα αμειβόμαστε για όλα τα παιχνίδια που θα μπουν μελλοντικά στο ίντερνετ του ΟΠΑΠ π.χ. ΚΙΝΟ-ΤΖΟΚΕΡ-ΛΟΤΤΟ κλπ.
4.  Να δεσμευτούν γραπτώς ότι θα αμειβόμαστε για το σύνολο του τζίρου στο ιντερνετικό ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ  (και του ανακυκλούμενου).
5.  Να δοθούν στοιχεία και γραπτές δεσμεύσεις σχετικά με την γκανιότα σε κάθε μήκος στήλης ξεχωριστά.
6.  Να αμειβόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιχνίδια και στο ιντερνετικό αλλά και σε κάθε άλλη τεχνολογική εφαρμογή του ΟΠΑΠ με το ίδιο κουπόνι και τις ίδιες αποδόσεις.
7.  Να λάβουμε γραπτή δέσμευση πως η ετήσια συνολική αποζημίωση του δικτύου των πρακτόρων για το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάτω του 8% του συνολικού τζίρου του παιχνιδιού.
Όταν πριν από 4 χρόνια περίπου σε συνάντηση του Σωματείου μας με κλιμάκιο του ΟΠΑΠ ζητήσαμε τους συνεργάτες μας να δεσμευτούν γραπτώς ότι το ελάχιστο ποσοστό προμήθειας που θα  πληρώνουν ετησίως στο Στοίχημα συνολικά σε όλο το δίκτυο των πρακτορείων θα είναι το 8%, αφού οι ίδιοι επέμεναν ότι με αυτόν τον τρόπο η προμήθεια θα ανέβει, αυτοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να το κάνουν.
Είναι επίσης γνωστή η πρόσφατη παραδοχή εκ μέρους του Οργανισμού ότι από την αλλαγή της προμήθειας στο Στοίχημα, θα ζημιωθούν περίπου 1.200-1.300 πρακτορεία, ενώ πριν 2 χρόνια μας έλεγε για 250-300. Αυτό και μόνο μας κάνει να πιστεύουμε πως πολύ σύντομα με την κατακόρυφη μείωση του μέσου μήκους στήλης, τα περισσότερα πρακτορεία θα υποστούν δραματική μείωση της προμήθειάς τους.
Αυτές οι τακτικές των συνεργατών μας, κάθε άλλο παρά μας εφησυχάζουν και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της εξασφάλισης γραπτών εγγυήσεων από μέρους του Οργανισμού.

Επιπροσθέτως:
Εκτός από τους συναδέλφους που θα αποτελέσουν την Επιτροπή και θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο φορτίο, καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποιος επιστημονικός σύμβουλος προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση.
Η τελική συμφωνία να περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια υφιστάμενα και μελλοντικά.
Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε τη δυσπιστία μας σχετικά με τις «καλές» προθέσεις της Εταιρίας. Ωστόσο η συμμετοχή μας στην Επιτροπή όπως επίσης και οι προτάσεις μας θα έχουν πάντα ως άξονα το επαγγελματικό συμφέρον και την εξέλιξη των επαγγελματιών πρακτόρων.

Ευελπιστώντας να συμβάλουμε θετικά στο έργο της παρούσης Επιτροπής.

Για την Ένωση

 Τα μέλη της επιτροπής της ΠΟΕΠΠΠ

 Γραμματικόπουλος Δημήτριος – Μαναζής Γεώργιος
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ