Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με το ακόλουθο κείμενο θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τα σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο μας.

ΤΕΛΟΣ 0,05 ΛΕΠΤΩΝ ΑΝΑ ΣΤΗΛΗ
Μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία, την πορεία προς το Υπ.Οικ. και τη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, αναμένουμε αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι η εντέλει επιβολή του τέλους των 0,05 λεπτών είναι οικονομική ταφόπλακα για τα πρακτορεία μας, εάν έως και την τελευταία στιγμή δεν βρεθεί λύση, προτείνουμε απεργία διαρκείας από την 1.1.2016, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από πλευράς ΟΠΑΠ έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως η Εταιρία είναι νομικά κατοχυρωμένη με τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο. Παρόλα αυτά ο κλάδος μας πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει δυναμικά ανεξάρτητα ή και σε συνδυασμό με τη στάση που θα κρατήσει η Εταιρία.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
Η νέα πρόταση της ΟΠΑΠ δεν πρόσθεσε τίποτα νεότερο στο διάλογο σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας. Ουσιαστικά καταλήγει στην πρόταση της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού και δίνει 3% στα μονά, 6% στις δυάδες, 9% στις τριάδες και 12% από τετράδες και πάνω.  Υπάρχει όμως μια ουσιαστική διαφορά. Η προηγούμενη πρόταση περιελάμβανε την αλλαγή της προμήθειας σε όλα τα παιχνίδια, μας συμπεριελάμβανε με ίσους όρους στο internet καθώς προέβλεπε ίδια προμήθεια και εκεί με φόρτιση και επαναφόρτιση των καρτών στα πρακτορεία, έδινε αύξηση στα αριθμολαχεία και προέβλεπε συμμετοχή όλων των πρακτόρων στο Project των vlts.  Επίσης είχαν δοθεί γραπτώς, στο βαθμό του δυνατού βεβαίως, διαβεβαιώσεις σχετικά με το ύψος της «γκανιότας» και τη μορφή που θα είχε το κουπόνι.  Να υπενθυμίσουμε πως εκείνη την περίοδο μιλούσαμε ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα αγώνων που περιλάμβανε μετά βίας έως δώδεκα (12) μονά αποδεκτά, δεν είχε live στοιχηματισμό και φυσικά ο ΟΠΑΠ δεν είχε βγει ακόμα στο internet. Αντιλαμβανόμαστε πως από τότε η μορφή του κουπονιού έχει αλλάξει προς το πολύ καλλίτερο, έχει προστεθεί ο live  στοιχηματισμός στα πρακτορεία αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και η «ιντερνετική πλατφόρμα» της Εταιρίας.  Η εξέλιξη αυτή έχει πολλά να μας διδάξει. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όπως σε κάθε συμφωνία, ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι η προμήθεια των πρακτόρων, πρέπει οι εμπλεκόμενοι να έχουν στο μυαλό τους το μέλλον και να προσπαθούν να διασφαλίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τα επαγγελματικά συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών.
Αποδεχόμενοι την «κλιμακωτή» προμήθεια όπως αυτή περιγράφεται ανωτέρω, δίνουμε ουσιαστικά το δικαίωμα στην ΟΠΑΠ να βγει στο internet ανταγωνιστικά. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΟΠΑΠ την ενεργό συμμετοχή μας στο «ιντερνετικό» στοίχημα καθώς είναι φανερό πως το εν λόγω παιχνίδι οδηγείται σε αυτόν τον τρόπο στοιχηματισμού. Επίσης οι νέες τεχνολογίες ήδη παίζουν σημαντικό ρόλο όποτε πρέπει να λαμβάνουμε πλέον υπόψιν μας σοβαρά την κινητή τηλεφωνία και την αμφίδρομη τηλεόραση. Επιπροσθέτως, είναι αποδεδειγμένο πως κάθε βελτίωση των προσφερόμενων τρόπων στοιχηματισμού οδηγεί το παικτικό κοινό σε μικρότερα μήκη στήλης.  Επομένως τόσο ο live στοιχηματισμός που αποτελείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από μονά πονταρίσματα όσο και η πληθώρα μονών αποδεκτών στο pre game αλλά και η παικτική συμπεριφορά του νεανικού κοινού οδηγούν στο συμπέρασμα πως στο άμεσο μέλλον τα μεγάλα μήκη στήλης θα λιγοστεύουν και θα προτιμούνται από κοινό κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ή με πολύ μικρή οικονομική δυνατότητα.  Άλλωστε οι νέες τεχνολογίες έχουν γίνει «δεύτερη φύση» των νέων ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην έχουν άμεση προτεραιότητα την επίσκεψή τους σε ένα πρακτορείο προκειμένου να στοιχηματίσουν.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να επιτύχουμε τον ενεργό ρόλο και τη συμμετοχή μας στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, πρέπει να ανταποκριθούμε σε δύο προκλήσεις. Πρώτον, να εξασφαλίσουμε μέσα από μια συμφωνία ουσιαστικά την επιβίωσή μας και δεύτερον να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το νέο κοινό στα πρακτορεία εξασφαλίζοντας έτσι το μέλλον μας.
Συμπερασματικά η θέση μας είναι πως η όποια συμφωνία μεταξύ ημών των πρακτόρων και της ΟΠΑΠ πρέπει να περιλαμβάνει το internet και την ενεργό συμμετοχή μας σε όλες τις νέες τεχνολογίες.  Συνεπώς το ζήτημα της «προμήθειας» θα πρέπει να λυθεί συνολικά εξασφαλίζοντάς μας κέρδη στα υπόλοιπα παιχνίδια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα σε απώλειες από την εφαρμογή της κλιμακωτής.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως το project των vlts που «συζητήθηκε» απομονωμένο από τα υπόλοιπα θέματα του κλάδου είχε τα γνωστά σε όλους αρνητικά αποτελέσματα (αποκλεισμός πρακτορείων από τα vlts).  Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση άλλων σημαντικών ζητημάτων μεμονωμένα θα πλήξει και πάλι τα επαγγελματικά μας συμφέροντα.
Σήμερα το μόνο που μας παραχώρησε η ΟΠΑΠ στο «ιντερνετικό Στοίχημα» είναι η ταυτοποίηση των νέων πελατών. Στη συνέχεια εναπόκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των πελατών εάν θα επιλέξουν να επαναφορτίσουν το λογαριασμό τους σε ένα πρακτορείο, οπότε και θα αποδοθεί στον πράκτορα το 9% επί της φόρτισης. Επειδή επιπροσθέτως δεν δίνεται η δυνατότητα της εξαργύρωσης κερδών στα πρακτορεία, οι πελάτες ουσιαστικά μπορούν να συμμετέχουν στο παιχνίδι χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά πρακτορείο. Συνοψίζοντας καθίσταται σαφές ότι από όλο τον «τζίρο» που θα δημιουργήσει ο εκάστοτε πελάτης ο πράκτορας δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος. 
Υπενθυμίζουμε δε την έκθεση της ΟΠΑΠ από την παρουσίασή της στο επενδυτικό κοινό του Λονδίνου, η οποία αναφέρει πως στο άμεσο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Εταιρίας θα πραγματοποιείται από παιχνίδια που δεν παρέχονται από πρακτορεία ήτοι τα vlts, το internet και το ΣΚΡΑΤΣ. Από αυτά έχουμε χάσει το πρώτο, δεν έχουμε προς το παρόν ενεργό συμμετοχή στο δεύτερο και επωφελούμαστε μόνο από το τρίτο για το οποίο όμως η εν λόγω έκθεση προβλέπει και το χαμηλότερο τζίρο από τα υπόλοιπα. 
Καταληκτικά πρέπει σε κάθε περίπτωση να πάρουμε μερίδιο από το internet, να προχωρήσουμε σε αλλαγή της προμήθειας από τα αριθμολαχεία με ποσοστό από το GGR, να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας σε κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη και να συμπεριλάβουμε όλα τα παιχνίδια στα πρακτορεία.
Ειδικότερα για τη συγκεκριμένη πρόταση κλιμακωτής προμήθειας θα θέλαμε να προσθέσουμε και τα παρακάτω:
Υπάρχει «πάνω όριο» στο pay-out, το οποίο προβλέπει ρήτρα γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 90%. Εφόσον η ρήτρα πηγαίνει σε συγκεκριμένα πρακτορεία, προτείνουμε να υπάρξει ρήτρα και για το «κάτω όριο» για τα πρακτορεία που έχουν χαμηλό pay-out. Να αυξάνεται δηλ. η προμήθεια στην περίπτωση αυτή.
Να οριστεί τι είναι μονό γιατί δεν είναι λογικό η προμήθειά μας να είναι ίδια για το «σημείο», το «ημίχρονο τελικό» και το «τελικό σκορ», στα οποία η κερδοφορία της Εταιρίας είναι υψηλότατη.
Να δοθούν γραπτώς εγγυήσεις για το ύψος της «γκανιότας», τη μορφή του κουπονιού  και του live στοιχηματισμού.
Η μορφή του κουπονιού στο internet να είναι ίδια με αυτή του επίγειου δικτύου.
Για κάθε παιχνίδι που θα μπαίνει στο internet η προμήθειά μας να είναι ίδια και φυσικά να έχουμε ενεργό συμμετοχή σε αυτό.
Να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με το πιστωτικό όριο των πρακτορείων όσον αφορά στο ΣΚΡΑΤΣ, δίνοντας σε όλους τους πράκτορες τη δυνατότητα να έχουν όλη τη γκάμα των παιχνιδιών, όπως επίσης και για την επικείμενη εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
 Η κλιμακωτή είναι μια «φωτογραφία της στιγμής». Η εφαρμογή της επιφέρει αλλαγές σε αυτή τη «φωτογραφία», τις οποίες πρέπει ο κάθε πράκτορας να αξιολογήσει. Για παράδειγμα θα ήταν η προμήθεια πολύ διαφορετική αν είχαμε κλιμακωτή με ένα κουπόνι γεμάτο τριάδες και τετράδες, η εισαγωγή μονών αποδεκτών και δυάδων έχει επίπτωση σε κάποια πρακτορεία που έχουν μικρά μήκη στήλης, η εισαγωγή περισσότερων μονών αντίστοιχα σε περισσότερα πρακτορεία και τελικά η εισαγωγή του live και του «ιντερνετικού» στοιχηματισμού. με την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των αγώνων σε μονά και δυάδες θα έχει αντίστοιχα επίπτωση σε όλο και περισσότερους.  Αυτό σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε κάθε πρακτορείο και την υποτιθέμενη αύξηση προμήθειας σχεδόν σε όλους.
Καταληκτικά , καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ πρακτόρων και ΟΠΑΠ (παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν για το αντίθετο), αν δεν λυθούν όλα τα παραπάνω με τον πλέον ενδεδειγμένο και ασφαλή τρόπο.   
ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Σε περίπτωση που ισχύσει νέος κανονισμός, όπως αυτός προτείνεται από την Εταιρία, χάνουμε ό,τι είχαμε κερδίσει με την υπογραφή της ατομικής σύμβασης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Επιπροσθέτως ποτέ δεν θα αποδεχτούμε την πρόταση/πρόθεση της ΟΠΑΠ να λειτουργεί πρότυπα πρακτορεία με εμπορική δραστηριότητα χωρίς κανένα αριθμητικό και τοπικό περιορισμό.
Πιστεύουμε πως η ισχύουσα σύμβαση καλύπτει και τις δύο πλευρές και όπου χρειαστεί μπορεί να συμπληρωθεί από παραρτήματα, χωρίς τροποποιήσεις που θα επηρεάζουν αρνητικά το επαγγελματικό μας μέλλον.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ (RED BOOK)
Με την συντριπτική πλειοψηφία των πρακτόρων να ανταποκρίνεται στην νέα πρόταση της ΟΠΑΠ για τον εκσυγχρονισμό των πρακτορείων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του εγχειρήματος. Στη δεύτερη φάση πρόκειται να επιλεγούν οι καλύτερες πρακτικές από ένα συγκεκριμένο αριθμό πρακτορείων για να αποτελέσουν τον «οδηγό» πάνω στον οποίο θα κινηθούν τα υπόλοιπα. Βέβαια προκειμένου κάποιος να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις νέες πρακτικές θα χρειαστεί να καταβάλει ένα αξιοσέβαστο ποσό για τεχνολογικό εξοπλισμό και για την ανακαίνιση του πρακτορείου του. Καθίσταται λοιπόν εξ αρχής σαφές πως οδηγούμαστε για ακόμη μία φορά σε διαχωρισμό των πρακτόρων σε κατηγορίες και των πρακτορείων σε επίπεδα. 

Η σωστή ανάπτυξη του δικτύου πρέπει να αποτελεί το πρώτο μέλημά μας. Για να πετύχουμε το σκοπό μας αυτό, ο αγώνας μας πρέπει να αφορά το σύνολο των συναδέλφων απέναντι σε όλες τις προκλήσεις. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν όποτε υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα για όλους να  τοποθετούμε μπροστά τους ασθενέστερους και έπειτα να τους αφήνουμε στην τύχη τους στερώντας τους τη δυνατότητα της ίσης ευκαιρίας.

Για παράδειγμα το βασικό μας επιχείρημα για τη μη εφαρμογή του τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη θεμελιώθηκε κατά κύριο λόγο σε 1.500 πρακτορεία, τα οποία, εάν το μέτρο επιβληθεί, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο «λουκέτου».  Τα ίδια όμως αυτά πρακτορεία για τους ίδιους ακριβώς λόγους αδυνατούν να εφαρμόσουν την πρόταση που αφορά στον «οδηγό καλών πρακτικών» με αποτέλεσμα να απειλούνται από τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο. Ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας πάνω στο θέμα αυτό;

 Η απουσία σοβαρής συνδικαλιστικής αντίδρασης απέναντι σε προτάσεις της Εταιρίας που δυστυχώς στην πρακτική τους εφαρμογή αποκλείουν εν τέλει μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας σε τίποτα δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρου του δικτύου.

Επιπροσθέτως ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας για τις συμβάσεις συνεργασίας με την “payzone” και του Ιπποδρόμου που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοί; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει σχετική ανακοίνωση; O καθένας μπορεί να κάνει πλέον ότι νομίζει, αρκεί να πληρώνει το ένα ευρώ ανά εκκαθαριστικό; Και όσοι τελικά αποκλειστούν από τα νέα projects;  να σταματήσουν να πληρώνουν;

Συνάδελφοι,

δεκαετίες τώρα έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας να διατηρήσουμε την αυτονομία της επιχείρησής μας και ταυτόχρονα να ανταπεξερχόμαστε στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΟΠΑΠ. Με μεγάλη μας λύπη όμως παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ότι αποξενωνόμαστε όλο και περισσότερο από τα επαγγελματικά μας δικαιώματά και κυρίως από το δικαίωμα να ασκούμε τη διαχείριση της επιχείρησής μας, το οποίο παραχωρούμε στην αποκλειστική διαχείριση της Εταιρίας. Με άλλα λόγια ενώ επωμιζόμαστε όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μιας τυπικής επιχείρησης, χάνουμε όλο και περισσότερο τα δικαιώματά μας με κίνδυνο να καταλήξουμε εν τέλει τα «τερματικά» της ΟΠΑΠ.
Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα και δυναμικά προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση.  Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χάσουμε όλοι!

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.Θ.Χ
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ