Τρίτη, 19 Απριλίου 201619..4.2016

.

Κοινοποίηση
 ΠΡΟΣ:
. Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
· Υπουργείο Οικονομικών
· κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
· κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
· Ε.Ε.Ε.Π.
· Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.Σε συνέχεια ανώνυμων και επώνυμων δημοσιευμάτων σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο σχετικά με την επιβολή τέλους 0,05 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια της ΟΠΑΠ, όπως επίσης και σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης και αδειοδότησης στοιχηματικών εταιριών, η Ένωσή μας θεώρησε αναγκαίο με την παρούσα ανακοίνωση να πάρει θέση συντασσόμενη πλήρως και με την επιστολή που δημοσίευσε η Ομοσπονδίας μας.

Όπως είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα αλλά ακόμα και στους περισσότερους από τους απλούς πελάτες των καταστημάτων μας, η ΟΠΑΠ ΑΕ αποτελεί μια εταιρία που υπάρχει στο χώρο των τυχερών παιγνίων πάνω από μισό αιώνα αποτελώντας μαζί με το δίκτυο των πρακτορείων της κομμάτι και στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού αθλητισμού.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ προκειμένου να αποκτήσει τις αποκλειστικές άδειες και το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ σε επίγειο δίκτυο αλλά και «με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο» μέχρι το 2020, έχει καταβάλει το 2000 τριακόσια (300) δισεκατομμύρια δραχμές και μεταγενέστερα τριακόσια (300) εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την επέκταση του επίγειου μονοπωλίου έως το 2030.
Είναι εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, όλες οι συναλλαγές της είναι αξιόπιστες καθώς γίνονται μέσω μηχανογραφικού συστήματος και αποδίδει στο ελληνικό κράτος, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών των πρακτόρων της, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους και εκτός από τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, το φόρο εισοδήματος στα καθαρά της κέρδη, το φόρο εισοδήματος των πρακτόρων, καταβάλλει επιπλέον και εισφορά ίση με το 30% επί των μεικτών της κερδών για κάθε παιχνίδι στο ελληνικό δημόσιο.

Στηρίζει προγράμματα εξοπλισμού νοσοκομείων, τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, πάντοτε εντός ενός αυστηρού πλαισίου προστασίας του παικτικού κοινού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εθισμού ή συμμετοχής ανηλίκων στα παιχνίδια της.

Δυστυχώς αυτήν την Εταιρία κολοσσό και υπόδειγμα σωστής επιχειρηματικής δραστηριότητας, θέλησαν διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα να την «κρεμάσουν στα μανταλάκια», επειδή προέβαλε αιτιολογημένες αντιρρήσεις προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος 0,05 λεπτών για κάθε στήλη στα παιχνίδια της.

Στις αντιρρήσεις αυτές πρωτοστατήσαμε, όπως είναι φυσικό, και εμείς οι πράκτορες που θα βλέπαμε τις επιχειρήσεις μας να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και εν τέλει σε οριστικό «λουκέτο». Το γεγονός αυτό προκύπτει αποδεδειγμένα μέσα από τις μελέτες της πλέον σοβαρής εταιρίας του χώρου, ότι δηλ. η επιβολή του τέλους αυτού όχι μόνο δεν θα έφερνε νέα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, αντίθετα θα μείωνε κατακόρυφα και αυτά που εισπράττει έως σήμερα. Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου θα οδηγούσε τους πελάτες της ΟΠΑΠ σε μαζική έξοδο από τα πρακτορεία της και θα καθιστούσε τα παιχνίδια της ασύμφορα για όλους, μη εξαιρουμένων και των τεχνικών προβλημάτων, τα οποία θα καθιστούσαν το μέτρο ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

Ας κοιτάξουμε όμως λίγο καλλίτερα ποιοι είναι αυτοί που «κουνούν το δάκτυλο» και χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για τα έσοδα του κράτους, προκειμένου δήθεν να αποφευχθούν μέτρα που θα πλήττουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μήπως πίσω από όλα αυτά βρίσκονται εταιρίες που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στη χώρα με μεταβατικά καθεστώτα (πού μεταβαίνουν και έως πότε;), που δεν έχουν καταβάλει σχεδόν τίποτα για την άδεια λειτουργίας τους, που επειδή δεν ελέγχονται δηλώνουν ετησίως ελάχιστα έσοδα και συνεισφέρουν στο ελληνικό δημόσιο ποσά ίσα με τα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ποσά της ΟΠΑΠ και των πρακτόρων της; Μήπως είναι εταιρίες που έχουν έδρα σε φορολογικούς «παραδείσους» και δραστηριοποιούνται μέσα από server, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει κανείς; Μήπως είναι εταιρίες που διατηρούν παράνομο επίγειο δίκτυο σε καφενεία, καφετέριες και sports bar αποκομίζοντας κέρδη για αυτές και τους αντιπροσώπους τους και φοροδιαφεύγοντας συστηματικά;

Μήπως τελικά τα δημοσιεύματα αυτά μοναδικό σκοπό έχουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για την εξυπηρέτηση άλλων οικονομικών συμφερόντων;
Είναι πλέον καιρός να καταλάβουν όλοι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν «τρώνε αμάσητο» ό,τι τους σερβίρεται από τα ΜΜΕ, ιδιαιτέρως όταν αυτό γίνεται για την «ωφέλεια και την προστασία του πολίτη».

Οι πράκτορες της ΟΠΑΠ είμαστε παράδειγμα συνεπών φορολογούμενων δηλώνοντας το 100% των εσόδων μας. Για το λόγο αυτό αποτελούμε και εμείς κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται από τα σκληρά φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία, καθιστώντας το μέλλον των καταστημάτων μας και των οικογενειών μας τουλάχιστον αβέβαιο. Γιατί εμείς είμαστε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε σε μία «ρημαγμένη» αγορά και μέσα σε μια κοινωνία που ζει στη δυστυχία και βρίσκεται «στα κάγκελα». Γιατί εμείς είμαστε σκληρά εργαζόμενοι που πολλές φορές αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, που είναι πλέον παράλογες επειδή κάποιοι αποκομίζουν κέρδη φοροδιαφεύγοντας συστηματικά.

Το κράτος πρέπει επιτέλους να παρέμβει και να ρυθμίσει την αγορά παιγνίων, αποκομίζοντας οφέλη τόσο από την πώληση των αδειών όσο και από την φορολόγηση στοιχηματικών εταιριών με τους ίδιους όρους που φορολογείται η ΟΠΑΠ ΑΕ. Είναι καιρός να πληρώσουν όλοι αυτά που τους αναλογούν και όχι διαρκώς να επιβαρυνόμαστε εμείς τα βάρη αυτών που συστηματικά «διαφεύγουν τη σύλληψη».
Δηλώνουμε τέλος προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατευθυνόμενη παραφιλολογία σε βάρος της ΟΠΑΠ και των πρακτόρων της και θα αντιδράσουμε δυναμικά. 

Για την Ένωση
Αναστασία Τζαμπαζλή                                                         Ευστράτιος Κοτάνης
Πρόεδρος                                                                              Γραμματέας
Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ