Πέμπτη, 14 Απριλίου 201615.4.16
Δημήτρης Γραμματικόπουλος
Υπεύθυνος Τύπου

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας την 11η και 12η Απριλίου 2016 καθώς και για την παρουσία των αντιπροσώπων μας σε αυτή.

Η Συνέλευση άνοιξε τις εργασίες της τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016. Τις εργασίες αρχικά χαιρέτισαν ο Πρόεδρος και ο Γ.Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίοι τόνισαν πως στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που καλούνται αν ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών, προκειμένου να μην έχουμε χιλιάδες «λουκέτα» και ουσιαστικά κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της χώρας.  Δήλωσαν επίσης πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις διεκδικήσεις του κλάδου μας συνδράμοντας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ακολούθησε κατά το τυπικό ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και αναλύθηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης για το έτος 2015. Οι αντιπρόσωποι που πήραν το λόγο διατύπωσαν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους και στο τέλος έγινε ψηφοφορία στην οποία υπερψηφίστηκαν οι απολογισμοί κατά πλειοψηφία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της «επιτροπής παιχνιδιών» και ανέλυσε στο σώμα τις προτάσεις της ΟΠΑΠ σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειας στο «Πάμε Στοίχημα» και τη συμμετοχή των πρακτορείων στον διαδικτυακό στοιχηματισμό της Εταιρίας.

Για το μεν επίγειο στοίχημα προτάθηκε κλιμακωτή προμήθεια ανά μήκος στήλης ήτοι, 3% για τα μονά παιχνίδια, 6% για τις δυάδες, 9% για τις τριάδες και 12% για τις τετράδες και άνω, συνοδευόμενη από κάποιες εξασφαλίσεις όσον αφορά το ύψος του margin  και του pay-out.
Για το δε διαδικτυακό στοίχημα προτάθηκε ποσοστό 19% επί της μεικτής κερδοφορίας όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσοστού υπέρ του Δημοσίου, με πάρα πολλές προϋποθέσεις ωστόσο, όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο της ταυτοποίησης του πελάτη και της παικτικής συμπεριφοράς του μετά την πρώτη φόρτιση. Τονίστηκε επίσης πως θα έχουμε διαφορετικό κουπόνι και διαφορετικές αποδόσεις.

Όπως είναι λογικό άμεσα εκφράστηκαν από το σώμα έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις τόσο όσον αφορά τον τρόπο και τις υποτιθέμενες διασφαλίσεις που προτείνονται για το «επίγειο» όσο και για τον τρόπο απόδοσης της προμήθειας στο «διαδικτυακό», το ποσοστό της και την διαφορετικότητα του κουπονιού.

Συντασσόμενοι και με πολλούς αντιπροσώπους των άλλων Σωματείων οι αντιπρόσωποί μας διατύπωσαν την πάγια πρόταση και θέση μας για συνολική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειάς μας τόσο στο «επίγειο» όσο και στο «διαδικτυακό» σε όλα τα παιχνίδια υφιστάμενα και μελλοντικά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τόσο τη βιωσιμότητα των πρακτορείων μας όσο και τη ροή πελατών από το διαδίκτυο προς τα πρακτορεία και όχι το αντίστροφο.

Σε κάθε περίπτωση τονίστηκε από το προεδρείο της Ομοσπονδίας πως η παραπάνω πρόταση της ΟΠΑΠ εκτέθηκε με μόνο σκοπό να συζητηθεί από το σώμα της Γ.Σ. και να καταγραφούν όλες οι ενστάσεις και οι εναλλακτικές λύσεις.

Τις εργασίες της Γ.Σ. τίμησαν με την παρουσία τους οι κκ Ziegler, Karras και Γιαννακάκης, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις και μας έδωσαν μια γενική εικόνα σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια της Εταιρίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ziegler επιβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για τις δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους των 0,05 ευρώ υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το εν λόγω ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά καθώς υπάρχει ακόμη το πρόβλημα της εξεύρεσης ισοδυνάμων.  Μας ενημέρωσε περαιτέρω για κινήσεις της ΟΠΑΠ  για την απόκτηση νέων αδειών αποκλειστικής εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο για καζινοπαιχνίδια, αριθμολαχεία και ηλεκτρονικό Σκράτς. Επιπλέον τόνισε πως η Εταιρία βρίσκεται κοντά στην απόκτηση άδειας ιδρύματος πληρωμών, το οποίο, εφόσον συμβεί, θα επιτρέψει στα πρακτορεία να εξαργυρώνουν και κέρδη από τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα οφείλουμε να τονίσουμε πως αν δεν κινηθούμε άμεσα για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή τη δυνατότητα δηλ. ασφαλιστικές ή/και φορολογικές ενημερότητες και «Τειρεσία», κινδυνεύει να μείνει έξω από την παροχή αυτής της υπηρεσίας το μισό και πλέον δίκτυο. Τονίστηκε τέλος πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Την Τρίτη 13 Απριλίου, δεύτερη ημέρα των εργασιών της Γ.Σ.  συζητήθηκαν τα προ ημερησίας διατάξεως υπόλοιπα θέματα ήτοι, «εφάπαξ», payzone, ιπποδρομιακό στοίχημα της ΟΠΑΠ και vlts.

Όσον αφορά στο «εφάπαξ», ο εκπρόσωπος της Ασφαλιστικής Εταιρίας μας ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Με βάση το δεδομένο αυτό αποφασίστηκε το «πάγωμα» του προγράμματος και η συνέχιση των προσπαθειών της διοίκησης της Ομοσπονδίας έως ότου ανευρεθεί νόμιμος τρόπος για την χρηματοδότησή του με σκοπό να επιστραφούν τουλάχιστον όλες οι εισφορές των δικαιούχων.
Για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα τονίστηκε πως πρέπει πρώτα να εξαλειφθούν τα λάθη και οι ατέλειες του συστήματος και έπειτα να ξεκινήσει η σταδιακή εισαγωγή του σε όλα τα πρακτορεία, παύοντας έτσι να αποτελεί προνομιακή παροχή μόνο των πρώην πρακτορείων ΟΔΙΕ.

Για τις συμβάσεις τις Payzone ανακοινώθηκε η οριστικοποίηση της αλλαγής των όρων στους οποίους αντιτίθεντο οι πράκτορες.
Τέλος για τα vlts ανακοινώθηκε πως το project «PLAY OPAP» είναι αυτή τη στιγμή «παγωμένο» και πως βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά να πραγματοποιηθεί το πάγιο και νόμιμο αίτημά μας για την εισαγωγή τους στα πρακτορεία μας.
Συνάδελφοι, καθίσταται σαφές από όλα τα παραπάνω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλά ανοιχτά θέματα που αφορούν τόσο στη σχέση μας με την Εταιρία όσο και με το κράτος.

Το Σωματείο μας φροντίζει για την καλλίτερη δική σας ενημέρωση, δίνει δυναμικά το «παρών» σε όλες τις εξελίξεις και αγωνίζεται για τους επαγγελματικούς μας στόχους, για την  επίτευξη των οποίων χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και ενεργή συμμετοχή όλων μας στα συλλογικά όργανα.

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή                                                          Ευστράτιος Κοτάνης
Πρόεδρος                                                                               Γραμματέας

  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ