Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

ΑΠ: 74/22.6.2015
Κοιν.: Δ.Σ. ΠΟΕΠΠΠ
         
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Προσυπογράφοντας την από 22.06.2015 επιστολή των Σωματείων των Νομών Έβρου, Ξάνθης-Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, την οποία και κοινοποιούμε στο τέλος του παρόντος, σας ενημερώνουμε και για τη θέση του Σωματείου μας για τη νέα πιστωτική πολιτική του ΟΠΑΠ (άλλως «ποινολόγιο»)

Καθημερινά διαπιστώνουμε ένα νέο τρόπο αντίληψης από πλευράς των συνεργατών μας, όσον αφορά τις σχέσεις που διέπουν τον Οργανισμό και το δίκτυο των πρακτορείων μας.
Επιμένοντας στην τακτική τους να γνωστοποιούν και να θέτουν άμεσα σε εφαρμογή κάτι που αφορά εμάς χωρίς καν προηγουμένως να το έχουν συζητήσει μαζί μας, ανάρτησαν τη νέα «πιστωτική πολιτική» τους για τα πρακτορεία, η οποία λίγο πολύ θα είναι το εργαλείο για την  επιδιωκόμενη από πλευράς ΟΠΑΠ μείωσή των επιχειρήσεών μας. Είναι πλέον σαφές ότι ξεκινάνε την προσπάθεια οικειοποίησης ενός μεγάλου ποσοστού του επίγειου δικτύου προς όφελός τους.

Η καθιέρωση του ποινολόγιου για τα πρακτορεία, που έρχεται αμέσως μετά τις διαφορετικές αποδόσεις στο on-line και είναι κι αυτή μια έμμεση απαξίωση μέρους του δικτύου, δεν μας εκπλήσσει. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η ευκολία με την οποία το έχει αποδεχτεί ο κλάδος ή για να ακριβολογούμε, η ανυπαρξία οποιασδήποτε αντίδρασης.

Προφανώς δεν έχουμε κατανοήσει σωστά το μνημόνιο της ‘’καλή τη πίστει’’ συνεργασίας,  βάσει του οποίου έπρεπε να υπογράψουμε νέες συμβάσεις με τα ΕΛ. ΛΑΧΕΙΑ επειδή επρόκειτο για άλλη εταιρεία, όμως η νέα πιστωτική πολιτική των συνεργατών μας προβλέπει μηδενισμό των πιστωτικών ορίων στον ΟΠΑΠ για οφειλές στα Ελ. Λαχεία. Είναι  πραγματκά άξιον απορίας το πού ακριβώς προβλέπεται οι σχέσεις των πρακτόρων με την μία Εταιρεία να καθορίζουν αρνητικά αυτές με την άλλη.  Είναι δυνατόν συνάδελφοι να το δεχόμαστε αυτό έτσι αδιαμαρτύρητα ; Να μην εκπλαγούμε μετά, αν τεθούν και κριτήρια βάσει των τζίρων μας στην διαμόρφωση των ποινών…

Ελπίζουμε και αναμένουμε την αντίδραση του κλάδου όπως αρμόζει σε τέτοιες συμπεριφορές. Ας μη ξεχνάνε ότι είμαστε συνεργάτες τους και μάλιστα σκληρά εργαζόμενοι  14 και 15 ώρες κάθε μέρα και αυτό το διάστημα ακόμα περισσότερες. Δεν γίνεται να δεχόμαστε τα πάντα αδιαμαρτύρητα και να καθόμαστε στο τραπέζι μόνο για τα θέματα που ενδιαφέρουν αυτούς. Αυτές είναι τακτικές υποτελών και ένα μόνο αποτέλεσμα έχουν μακροπρόθεσμα, την αφαίμαξη όλων των κεκτημένων μας

Ειλικρινά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε περαιτέρω ότι κάποιος από τους εκπροσώπους του κλάδου έχει τη διάθεση να συζητήσει περίπτωση μετακύλησης μέρους της αύξησης του φόρου από την μεικτή κερδοφορία του ΟΠΑΠ, στις  δικές μας πλάτες. Η κατάργηση του τεκμαρτού και η αύξηση της προκαταβολής φόρου είναι ήδη δυσβάσταχτα για τους περισσότερους, δεν θα αντέξουμε  επιπλέον επιβάρυνση.

Θέλουμε να πιστεύουμε και προσδοκούμε ότι ο κλάδος δια των θεσμικών του οργάνων θα αντιδράσει και θα δώσει επιτέλους τις αρμόζουσες απαντήσεις ως ισότιμος συνεργάτης, εκπροσωπώντας επάξια την δυναμική που του δίνουν  οι συνάδελφοι όλων των Σωματείων της  επικράτειας.

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή                                             Ευστράτιος Κοτάνης
Πρόεδρος                                                                  Γραμματέας


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Νομών ΕΒΡΟΥ , ΞΑΝΘΗΣ-ΡΟΔΟΠΗΣ , ΚΑΒΑΛΑΣ , ΔΡΑΜΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ
Προς ΠΟΕΠΠΠ –
Κοιν. ΟΠΑΠ ΑΕ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Ενώ ο κλάδος των Πρακτόρων έχει επιδείξει κάθε καλή διάθεση για συνεργασία με στόχο το αμοιβαίο καλό, η ΟΠΑΠ Α.Ε. συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, προβαίνοντας αυθαίρετα σε μονομερείς ενέργειες και παρακάμπτοντας ως συνήθως, τους δήθεν «συνεργάτες» της (κατά περίπτωση και μόνο όποτε την συμφέρει), επιχειρώντας να τους φέρει έτσι μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Πριν λίγο διάστημα είχαμε τις διαφορές αποδόσεων στο ιντερνέτ ,μετά ακολούθησε η μονομερής απόφαση για παράταση των κληρώσεων του ΚΙΝΟ έως τις 23.55 όσο διαρκεί το EURO .
Χαράσσουν τη νέα εμπορική πολιτική τους, αδιαφορώντας πλήρως για 4.500 οικογένειες και 20.000 εργαζόμενους, αντιμετωπίζοντάς τους μόνο ως αριθμούς!
Λες και οι Πράκτορες και οι οικογένειές τους δεν έχουν επενδύσει τόσα χρόνια στα μαγαζιά τους. Τους πληροφορούμε λοιπόν, ότι η εταιρεία που λέγεται Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., έχει χτιστεί στις πλάτες των Πρακτόρων με μεγάλο κόπο και ιδρώτα! Εδώ και 60 χρόνια είμαστε ο κλάδος που έχουμε δώσει τα μέγιστα στο ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως στον πρώην Οργανισμό νυν Εταιρεία και στους μετόχους της ,προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον κοινωνικό ιστό της χώρας με το υπεύθυνο παιχνίδι.
Τώρα όπως μας μεταφέρουν μέλη μας ,κάποιοι διαρρέουν φήμες πως θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της προμήθειας μας ,μάλιστα ακούγεται πως πρέπει να μειωθεί σε όλα τα παιχνίδια γιατί η αύξηση του φόρου στην εταιρεία στο 35 % θα μειώσει τα κέρδη της !!!
Είναι βέβαια άσχετο ότι το μέρισμα προς τους μετόχους αυξήθηκε παρά την μείωση των κερδών ,ο φόρος για τα πρακτορεία διπλασιάστηκε ,όπως και οι ασφαλιστικές τους εισφορές ,το κόστος λειτουργιάς των πρακτορείων αυξήθηκε κατακόρυφα ενώ η δουλειά μας μειώθηκε λόγο της παρατεταμένης κρίσης κάνοντας έτσι όχι απλά ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν πρακτορεία ,αλλά πλέον πραγματικότητα ,κάνοντας ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ κάθε συζήτηση για μείωση προμήθειας !!
Να υπενθυμίσουμε στην εταιρεία ότι όπως εμείς κινητοποιηθήκαμε και λύσαμε ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ προβλήματα που ΤΗΝ αφορούσαν , ΈΤΣΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΌΦΕΙΛΕ και ΟΦΕΊΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ στους ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Εκτός αν , η οικονομική ασφυξία που θα προκαλέσει στα πρακτορεία η απώλεια των επισφαλειών , είναι μέρος σχεδιασμού μείωσης του αριθμού των πρακτορείων , όπως ακούγεται , αλλά αρνούμαστε να το πιστέψουμε .
Νέα δεδομένα που πιθανόν να δημιουργεί και η αποπομπή του κ. Στεργιωτη από την ΕΕΕΠ ή τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί διάφορες Κασσάνδρες .
Ήδη είδαν το φως διάφορα δημοσιεύματα που λένε για αλλαγή πλεύσης της ΕΕΕΠ με τη νέα σύνθεση ,όσον αφορά τον κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων αλλά και αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των Vlts .
Να είστε σίγουροι ότι δε θα δεχτούμε κανέναν κανονισμό που θα καταπατά ευθέως και θα παραβλέπει εσκεμμένα συμβάσεις που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους , αλλά έναν κανονισμό που θα είναι προς το κοινό όφελος και των δυο πλευρών .
Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν τη δύναμη του κλάδου και δε θα διστάσουμε να τη θυμίσουμε ΞΑΝΑ σε αυτούς που ξεχνούν γρήγορα !! .
Καλούμε την Ομοσπονδία να πάψει να επαιτεί και να ενεργοποιηθεί άμεσα έστω και την τελευταία στιγμή για την διεκδίκηση των επισφαλειών με τρόπους παρόμοιους με αυτών της διεκδίκησης του φόρου των 5 λεπτών και να ετοιμάσει το σύνολο του κλάδου για κινητοποιήσεις προβαίνοντας ταυτόχρονα και σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες όπου αυτές απαιτούνται για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας ! Διότι η αδράνεια μεταφράζεται πολλές φορές σε αδυναμία και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και ύποπτη .
ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣCategories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ