Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΠΟΘΧ

Posted by JOJOS On 4:50 π.μ.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ  Α.Ε.

ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ι.ΔΡΑΓΟΥΜΗ 39 ΤΗΛ.ΦΑΧ 2310 547148  www.epothx.ogr  mail enosipra@otenet.gr
ΑΠ: 31/13.2.17
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «ΕΠΟΘΧ» 10.02.2017
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ
Αγαπητοί Συνάδερφοι,
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10.02.2017 η έκτακτη Γ.Σ. της «Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ ΑΕ ν. Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής» με θέματα την εκτενή ενημέρωση σχετικά με την Αίτηση Ακύρωσης που συνυπέβαλε το Σωματείο μας στο ΣτΕ κατά του νέου «Κανονισμού Πρακτόρων ΟΠΑΠ ΑΕ» και τη «νέα σύμβαση» που ο ΟΠΑΠ προτίθεται να προσπαθήσει να επιβάλλει στους πράκτορες, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα άλλα και αλλαγή (μείωση) στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειάς μας.

Τις εργασίες της Γ.Σ. παρακολούθησε πλήθος συναδέρφων, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι πράκτορες, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο επάγγελμά μας.

Αρχικά οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Σωματείο μας για την προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών μας συμφερόντων, ιδιαιτέρως δε για την κατάθεση της Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του νέου Κανονισμού. Τονίστηκε δε πως οι ενέργειες του Σωματείου μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο εφαρμογή των αποφάσεων της από 12/13.12.16 Γ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Έπειτα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας με τη συμβολή και του δικηγόρου κ.  Φίλιππου Ζιάννη, ο οποίος ανέλυσε τις νομικές λεπτομέρειες της προτεινόμενης «νέας σύμβασης», τις αλλαγές και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στις σχέσεις μας με την Εταιρία και στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχει λόγος να δεχτούμε τίποτα άλλο παρά μόνο Παραρτήματα στην υφιστάμενη σύμβασή μας, η οποία είναι το αποτέλεσμα αγώνων και κόπων δεκαετιών.
Τέλος αναπτύχθηκε λεπτομερώς η πρόταση της Εταιρίας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προμήθειάς μας και καταδείχτηκε με σαφήνεια και παραδείγματα πώς η αλλαγή αυτή είναι εντέλει κεκαλυμμένη μείωση της προμήθειας.

Ενημερώσαμε τους συναδέρφους πως με τις θέσεις μας συμφωνεί μεγάλος αριθμός άλλων Σωματείων, γεγονός που είναι εμφανές και από τον αριθμό των Σωματείων που συμμετείχαν στην Αίτηση Ακύρωσης όπως και των Σωματείων που συντάχθηκαν μαζί μας με σχετικές ανακοινώσεις τους κατόπιν αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεών τους.


Τονίσαμε ότι καμία διαφωνία δεν υπάρχει με τα επιχειρησιακά πλάνα της Εταιρίας στο βαθμό που αυτά αφορούν την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και κατ’ επέκταση των πρακτορείων μας, αρκεί αυτά να απευθύνονται στο σύνολο του δικτύου χωρίς αποκλεισμούς και να γίνονται με όρους που σέβονται την ανθρώπινη και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, όπως επίσης και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας.

Συνάδερφοι,
δεν χρειάζεται πανικός αλλά θέληση και εμπιστοσύνη στα Σωματεία που αγωνίζονται και αποτελούν τον θεματοφύλακα των επαγγελματικών μας συμφερόντων.
Το μόνο που ζητούμε από εσάς είναι να μην προβείτε σε καμία περίπτωση υπό το βάρος της όποιας τυχόν πίεσης δεχτείτε, από όπου και αν προέλθει αυτή, σε βεβιασμένες κινήσεις. Μπορείτε να απευθύνεστε στο Σωματείο για την επίλυση αποριών ή αναγκαίων διευκρινίσεων. Κανένας δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να υπογράψετε την επαγγελματική σας καταδίκη.
Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώνουμε όπως πάντα άμεσα για όλες τις εξελίξεις.
Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα επαγγελματικά συμφέροντα των πρακτόρων και να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.
Για την Ένωση
Αναστασία Τζαμπαζλή                                  Δημήτριος Γραμματικόπουλος
Πρόεδρος                                                       Γραμματέας

Στη συνέχεια παραθέτουμε το Ψήφισμα το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τα παριστάμενα μέλη της Γ.Σ.


Ψήφισμα Έκτακτης Γ.Σ. «ΕΠΟΘΧ»| 10/2/2017

Πειθαρχώντας στις αποφάσεις τής Γ.Σ. των αντιπροσώπων όλων των Σωματείων τής Ελλάδας και με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα τού ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου, οι πράκτορες ΟΠΑΠ των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, μαζί με 14 άλλους νομούς αλλά και τη συνδικαλιστική συμπαράσταση πολλών περισσότερων, προσφύγαμε στο ΣτΕ καταθέτοντας Αίτηση Ακύρωσης τού «Κανονισμού Πρακτόρων ΟΠΑΠ», που εξέδωσε η ΕΕΕΠ εξυπηρετούντος απολύτως τα σχέδια της ΟΠΑΠ και τον οποίο η Εταιρία εκμεταλλεύεται για να επιβάλλει καταχρηστικά  μονομερώς  «Πολιτικές» που δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Σε καμιά από αυτές δεν πρόκειται να υποκύψουν οι χιλιάδες οικογένειες των πρακτόρων. Εδώ και δεκαετίες θεμελιώνουμε την ανάπτυξη τής ΟΠΑΠ κι όμως η νέα διοίκηση του ιδιώτη ΟΠΑΠ μάς «επιβραβεύει» σήμερα με στυγνό εκβιασμό, να πληρώσουμε εμείς τα φορολογικά τους βάρη, ώστε να μην υποστούν οι μέτοχοι οικονομικές απώλειες. 

Σύμφωνα με ξεκάθαρη απόφαση τής Γ.Σ. τής ΠΟΕΠΠΠ την 12 - 13/12/2017, στην προσφυγή όφειλε να οδηγηθεί το Δ.Σ. τής Ομοσπονδίας. Ωστόσο για λόγους που θα κριθούν στον Διοικητικό Απολογισμό τους, αποδέχτηκαν κατά πλειοψηφία πως τούς ικανοποίησε τόσο το «φτιασίδωμα» τού αμφιβόλου νομιμότητας νέου Κανονισμού με επουσιώδεις μικροαλλαγές, ώστε  παράβηκαν το ψήφισμα κι όχι μόνο αρνήθηκαν να προσφύγουν αλλά, δυστυχώς, συνεργούν μέχρι σήμερα στην ακύρωση τής Σύμβασής μας και την αντικατάστασή της με ένα «μνημόνιο» που έγραψε η ΟΠΑΠ για να διαλύσει επ’ ωφελεία της τον κλάδο μας. Προφασίζονται δε ότι αυτό επιβάλλει ο Κανονισμός τής ΕΕΕΠ. Έγκριτοι νομικοί θεωρούν κάθε τέτοια ερμηνεία, ως προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση αντικατάστασης τής Σύμβασης, που τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε να την κατοχυρώσουμε. Θέλει δεν θέλει η ΟΠΑΠ, θα παραμείνει για πάντα η συμβατική υποχρέωση ότι είμαστε «το μοναδικό φυσικό δίκτυό της», η ΟΠΑΠ «θα αντιμετωπίζει τούς πράκτορες ισότιμα» δίχως δικαίωμα υπογραφής διαφορετικών συμβάσεων με άλλα δίκτυα, δεν επιτρέπεται να γεμίσει την Ελλάδα με χιλιάδες νέα πρακτορεία ούτε μπορεί να κλείσει  πρακτορεία χαμηλότερου τζίρου, κάθε αλλαγή προμηθειών «απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των πρακτόρων» και πληθώρα άλλων σημαντικών ζητημάτων όπως οι αποστάσεις μεταξύ καταστημάτων, η συναίνεσή μας στην αύξηση τού ωραρίου κι άλλα σημαντικά που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά μας.

Αρκεί η απλή προσθήκη Παραρτήματος στη Σύμβασή μας, που θα την προσαρμόζει με μικρές αλλαγές, όπως πρόβλεψη «υπεύθυνου πρακτορείου», απόσταση των νέων πρακτορείων 100 μέτρα από σχολεία, λειτουργία πρακτορείων «τύπου ΣΤ» και μερικά ακόμη. Παράβαση των αποφάσεων Γ.Σ. δεν πρέπει, ούτε μπορεί να ξανασυμβεί.

Επομένως αρνούμαστε κατηγορηματικά να επιτρέψουμε στην επόμενη Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ να επιβληθεί ένα αόριστο ψήφισμα, που εκ των υστέρων θα επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες.

Η Γενική Συνέλευση τής Ένωσης Πρακτόρων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής αποφασίζει ομόφωνα τα παρακάτω:

·         Εγκρίνει τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και το εξουσιοδοτεί να συνεχίσει να συντονίζει τους αγώνες για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των πρακτόρων.

·         Δεσμεύει τούς Αντιπροσώπους τού Σωματείου ως μοναδική αποδεκτή συναίνεση τού κλάδου,

1.    να καταθέσουν στη Γ.Σ. τής ΠΟΕΠΠΠ Παράρτημα στην υφιστάμενη Σύμβαση προς άμεση προέγκριση από την ΕΕΕΠ. Αν αρνηθεί η ΕΕΕΠ, θα υποχρεωθεί δικαστικά. Η υποχρεωτική κατά τον νόμο έγκριση τής ΕΕΕΠ, φυσικά δεσμεύει και την ΟΠΑΠ. Το παράρτημα αυτό να κοινοποιηθεί και στα υπόλοιπα Σωματεία προκειμένου να τούς δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, να το μελετήσουν. Καμιά διαπραγμάτευση νέων Συμβάσεων δεν μπορεί να μάς επιβάλλει η ΟΠΑΠ.

2.    Να αρνηθούν οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προμήθειας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρακτόρων.

Είμαστε πανέτοιμοι για επιπλέον αγώνες και για δυναμικές κινητοποιήσεις, που πάντα μάς δικαιώνουν.


ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΟΘΧ»Categories:
  • Ο.Ε.Ε.Θ.

  • Ε.Ε.Θ.

  • ΟΠΑΠ

  • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ