Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ

Posted by ενωση πρακτορων On 8:10 π.μ.
ΑΠ: 42/22.2.17

Αγαπητοί Συνάδερφοι,

Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα σημαντικά έλαβαν χώρα κατά τη διεξαγωγή της από 20/21.02.17 Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε η ΠΟΕΠΠΠ με θέμα την αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης νέας σύμβασης της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Καταρχάς, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Τοπτσίδης ενημέρωσε τους παριστάμενους αντιπροσώπους πως το υπό έγκριση ή μη προτεινόμενο κείμενο της σύμβασης ήταν το καλλίτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί, μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν στο αρχικώς προτεινόμενο κείμενο της ΟΠΑΠ, ως απόρροια των διαπραγματεύσεων της Ομοσπονδίας με τα στελέχη της Εταιρίας.  
Στη συνέχεια η νομική σύμβουλος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Πρωτόπαπα εξήγησε ότι εξαιτίας του πλήθους των καταχρηστικών άρθρων που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κείμενο και υπό  την πίεση του χρόνου που δόθηκε από την ΟΠΑΠ προσπάθησαν να επιτύχουν το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στη δικηγόρο κ. Κονταρά, το γραφείο της οποίας έλαβε την εντολή από τα 11 Σωματεία για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης κατά του νέου Κανονισμού της ΕΕΕΠ, η οποία εξήγησε τους νομικούς λόγους που οδήγησαν τα 11 Σωματεία στην παραπάνω απόφαση καθώς και όλα τα νέα δεδομένα που ενδυναμώνουν τη θέση μας έναντι της ΕΕΕΠ. Όσον δε αφορά στις πιέσεις που ενδεχομένως δεχτούν οι πράκτορες από την ΟΠΑΠ για την υπογραφή της προτεινόμενης σύμβασης, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον πράκτορα να υπογράψει άμεσα και η Εταιρεία δεν μπορεί να καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση άμεσα χωρίς σπουδαίο λόγο. Παραδείγματος χάριν, σπουδαίος λόγος καταγγελίας είναι ο παράνομος στοιχηματισμός ενώ ΔΕΝ αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας ο διακανονισμός οφειλών προς την ΟΠΑΠ όταν αυτός εξυπηρετείται κανονικά.
Τέλος, ο λόγος δόθηκε στο δικηγόρο του Σωματείου μας κ.Ζιάννη, ο οποίος τόνισε ότι οι πράκτορες έχουν σύμβαση, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο και είναι σε ισχύ. Επίσης ότι ο κανονισμός της ΕΕΕΠ δεν υποχρεώνει την ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε μία εξ υπαρχής νέα σύμβαση.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις και απαντήθηκαν ερωτήσεις από τους νομικούς το βήμα δόθηκε στους αντιπροσώπους, οι οποίοι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους υπέρ ή κατά της αποδοχής της προτεινόμενης σύμβασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κοινός παρανομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η παραδοχή από όλους πως το συγκεκριμένο κείμενο της σύμβασης χειροτερεύει κατά πολύ τη θέση του πράκτορα έναντι της Εταιρίας. Οι δε αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν υπέρ της έγκρισης του εν λόγω κειμένου αιτιολόγησαν τη θέση τους με ένα κυρίως επιχείρημα, το φόβο της επόμενης ημέρας.
Κατόπιν ακολούθησε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή που διαπραγματεύτηκε με την Εταιρία το θέμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της προμήθειας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπό έγκριση σύμβασης, στην οποία εν τέλει συμπεριλήφθηκε η τελική πρόταση της ΟΠΑΠ. Η πρόταση αυτή απέχει πολύ από την τελική πρόταση της Επιτροπής. Κοινή πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ήταν πως ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε σαφή μείωση της συνολικής προμήθειας των πρακτορείων. Μέλος της Επιτροπής και μέλος του Σωματείου μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά μας θέλει επενδυτές για την ανάπτυξη του δικτύου, ελεύθερους επαγγελματίες για την κάλυψη όλων των εξόδων του πρακτορείου, υπαλλήλους ως προς τα δικαιώματά μας και συνεταίρους στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Τη δεύτερη μέρα της Γ.Σ. διεξήχθη η ψηφοφορία σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης σύμβασης, η οποία εν τέλει απορρίφθηκε από το Σώμα των Αντιπροσώπων με ψήφους 98 έναντι 51.

Ακολούθησαν εισηγήσεις και προτάσεις σχετικά με τους τρόπους δράσης μας και αναφορά σε όλες τις νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες που θα ακολουθήσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση μας και επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο.

 Συνάδερφοι,

Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει είναι ισχυρή και σε ισχύ. Υπογράφοντας τη νέα προτεινόμενη από την ΟΠΑΠ χάνετε όλα σας τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβασή μας. Η υπογραφή νέας σύμβασης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ασχέτως από τις αφόρητες πιέσεις που ενδεχομένως δέχεστε από την ΟΠΑΠ.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009.


Θα σας κρατούμε διαρκώς ενήμερους.

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή                                       Δημήτριος Γραμματικόπουλος
Πρόεδρος                                                                     Γραμματέας

Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΕΠΠΠ 20&21/2/2017
Την Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 διεξήχθησαν  οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΠΠΠ με μοναδικό θέμα το προτεινόμενο από την ΟΠΑΠ Α.Ε. σχέδιο σύμβασης.
Το σώμα των αντιπροσώπων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, κ.κ. Τοπτσίδη και Λυριστή, για τις επαφές και παρεμβάσεις στην ΟΠΑΠ που έλαβαν χώρα για τα θέματα της προτεινόμενης σύμβασης και αφού το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά, το σώμα αποφάσισε με πλειοψηφία  98 έναντι 51 τα εξής:
 1. Την απόρριψη του προτεινόμενου από την ΟΠΑΠ σχεδίου σύμβασης στο σύνολό του και την αποδοχή μόνο απλής εναρμόνισης της υφιστάμενης σύμβασης με τον Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ στα πλαίσια της νομιμότητας.
 2. Τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης σε μια προσπάθεια καλόπιστης επίλυσης των διαφορών με την ΟΠΑΠ. Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι κ.κ. Κ. Τοπτσίδης, Μ. Μητσιμπόνα, Ε. Σίδερης, Π. Ντόμαλης, Σ. Σωτηρόπουλος, Δ. Πιτουλάκης, Α. Απιδόπουλος και Ν. Πασαπόρτης. Η επιτροπή θα διαχειριστεί από κοινού με το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ τα ζητήματα που άπτονται της συμβατικής σχέσης των πρακτόρων με την ΟΠΑΠ μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέων αντιπροσώπων των σωματείων και νέου Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ.
 3. Τη σύνταξη επιστολής της ΠΟΕΠΠΠ προς την ΟΠΑΠ με την οποία αφενός θα ενημερώνεται η τελευταία σχετικά με τη μη αποδοχή από την Γ.Σ του προτεινόμενου σχεδίου σύμβασης στο σύνολό του και αφετέρου θα δηλώνεται ότι η ΠΟΕΠΠΠ δεν δύναται να προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση ή/και απόφαση σχετικά με τις συμβατικές σχέσεις των πρακτόρων με την ΟΠΑΠ μέχρι την εκλογή νέων αντιπροσώπων των σωματείων και νέου Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ οι οποίοι και θα αναλάβουν μετά την εκλογή τους την διαχείριση της παραπάνω συμβατικής σχέσης πρακτόρων – ΟΠΑΠ.  Στο πλαίσιο αυτό θα ζητείται από την ΟΠΑΠ να μην προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια σε σχέση με την σύμβαση μέχρι την διενέργεια των ανωτέρω εκλογών.
 4. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ θα διεξαχθούν στις 24/4/2017.
 5. Τη σύνταξη και αποστολή σε κάθε πράκτορα χωριστά, μέλος ή μη, επιστολής με την οποία αφενός θα ενημερώνονται οι συνάδελφοι για τις βασικές δυσμενείς αλλαγές που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο από την ΟΠΑΠ σχέδιο σύμβασης, καθώς και για τους κινδύνους σε περίπτωση υπογραφής ή μη υπογραφής και αφετέρου θα τους γνωστοποιείται η απόφαση της Γ.Σ περί μη αποδοχής του προτεινόμενου από την ΟΠΑΠ σχεδίου σύμβασης καθώς και η πρόταση για απλή εναρμόνιση της υφιστάμενης σύμβασης με τον κανονισμό. Επίσης θα ζητείται από τους πράκτορες να μην υπογράψουν κανένα κείμενο σύμβασης που τυχόν αποσταλεί από την ΟΠΑΠ.
 6. Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων δημόσιων φορέων και αρχών (Υπουργείο Οικονομικών, ΕΕΕΠ κ.α.) για το θέμα της επιχειρούμενης μονομερούς αλλαγής της υφιστάμενης σύμβασης από την ΟΠΑΠ.
 7. Σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ αρνηθεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέων αντιπροσώπων των σωματείων και νέου Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ και προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ να προβεί στην άσκηση κάθε εξώδικου και ένδικου μέσου για την προστασία των δικαιωμάτων των πρακτόρων, καθώς και στην οργάνωση κινητοποιήσεων/απεργίας όλων των πρακτόρων, δηλώνοντας παράλληλα στην ΟΠΑΠ ότι αν δεν υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση στα θέματα της συμβατικής σχέσης πρακτόρων-ΟΠΑΠ, δεν θα ξεκινήσει καμία διαδικασία υποδομής για την υποδοχή των VLT’s στα πρακτορεία.
                                      Το προεδρείο της Γ.Σ
  Πρόεδρος                                          Γραμματέας                Αντιπρόεδρος
Π. Ντόμαλης               Β. Σικλαφίδης              Χ. Γαληνάς


Categories:
 • Ο.Ε.Ε.Θ.

 • Ε.Ε.Θ.

 • ΟΠΑΠ

 • ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ