ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

ΑΠ: 46/25.2.17

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ!

Συνάδερφοι,

Όπως είναι σε όλους γνωστό η από 20/21.02.17 Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το επαίσχυντο κείμενο της «νέας σύμβασης», το οποίο η ΟΠΑΠ πάσχιζε, πασχίζει και θα συνεχίσει να πασχίζει τον επόμενο μήνα να μας επιβάλλει για να «κρατάει στο χέρι» εμάς και τις επιχειρήσεις μας.

Η ΟΠΑΠ ενημερώθηκε για την παραπάνω Απόφασή μας και αντί να σεβαστεί εμάς τους «συνεργάτες» της, όπως αρέσκεται να μας αποκαλεί, και να επιδιώξει την εύρεση μιας σύννομης, δίκαιης και επωφελούς και για τα δύο μέρη λύσεως, εφάρμοσε τη νέα «εμπορική πολιτική» της με τις παρακάτω ενέργειες:

  • Ανάρτησε το εν λόγω κείμενο στην πύλη των πρακτόρων.
  • Όρισε καταληκτική ημερομηνία, την 24η Μαρτίου 2017, ασκώντας πίεση στον πράκτορα να υπογράψει.

Επειδή όμως γνώριζε πολύ καλά ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι αρκούντος επαρκείς για να μας εξαναγκάσει να υπογράψουμε, προχώρησε στην πρωτάκουστη και ντροπιαστική για την ιστορία και το μέγεθος της Εταιρίας παρακάτω ενέργεια: Απέστειλε και συνεχίζει να αποστέλλει σε συναδέρφους μας Εξώδικη Καταγγελία της υφιστάμενης σύμβασής τους, με σκοπό να σκορπίσει τον τρόμο σε εμάς τους υπόλοιπους, να διαρρήξει την ενότητά μας και να μας οδηγήσει έναν-έναν, παρά τη θέλησή μας, στην υπογραφή της «νέας σύμβασης» ή για να το πούμε ξεκάθαρα στην επαγγελματική μας αυτοκτονία.

Κύριοι της ΟΠΑΠ που μήνες τώρα μας πουλούσατε «φούμαρα» για «οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης» και αλλά τέτοια παρόμοια, βγαλμένα από τριτοκλασάτα  σεμινάρια για πωλητές της πλάκας, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ! Σταματήστε έστω και τώρα να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Σταματήστε έστω και τώρα να μας εμπαίζετε. Σταματήστε έστω και τώρα να θυσιάζετε εμάς και τις οικογένειές μας στο βωμό των συμφερόντων σας. Σταματήστε τώρα να καταστρέφετε τον πλέον υγιή οικονομικά Οργανισμό της χώρας μας.

Δεν μας κοροϊδεύετε.

Η μόνη απάντηση που  θα λάβετε στη μετωπική σύγκρουση που επιλέγετε να έλθουμε είναι μία και είναι απλή:

Κανένας Πράκτορας δεν υπογράφει τις νέες συμβάσεις.

Γιατί:

  • Oι υφιστάμενες συμβάσεις μας είναι ισχυρές. Έχουν κυρωθεί με νόμο (Ν.3905/2010 αρ.47παρ.2β), ο οποίος ουδέποτε τροποποιήθηκε ή καταργήθηκε, αλλά παραμένει σε ισχύ.
  • Η υπογραφή της  «νέας σύμβασης» συνεπάγεται οικειοθελήπαραίτηση του Πράκτορα από όλα τα δικαιώματά του που απορρέουν από την υφιστάμενη ισχυρή σύμβαση.
  • Ο νέος «Κανονισμός», δεν καταργεί τις υφιστάμενες συμβάσεις, ούτε προέβλεψε προθεσμία για την υπογραφή νέων. Αντίθετα ρητά ορίζει ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις διατηρούνται σε ισχύ και συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Κανείς λοιπόν δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθεί σε υπογραφή νέας σύμβασης, εφόσον δεν το επιθυμεί. Εδώ τονίζεται ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις προβλέπουν ρητά στο Άρθρο 8 «υποχρέωση του Πράκτορα για τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας». Όσες λοιπόν εκ των διατάξεων του Κανονισμού δεν αντιβαίνουν σε υπέρτερες πηγές δικαίου, όπως το Σύνταγμα και ο Νόμος, μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή νέας σύμβασης προς τούτο.

Επειδή όμως πολλές διατάξεις του εκδοθέντος Κανονισμού Πρακτόρων της ΟΠΑΠ αντίκεινται σε σειρά συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων, και αποτελούν πρόσχημα για τις προτεινόμενες συμβάσεις από την ΟΠΑΠ, παράλληλα με την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει καταθέσει το Σωματείο μας μαζί με άλλα 10 σωματεία, θα απευθυνθούμε κι εξωδίκως άμεσα προς την Ε.Ε.Ε.Π. απαιτώντας από αυτήν α) να επιτελέσει τον εποπτικό, ελεγκτικό και προστατευτικό της ρόλο και β) να εισάγει τροποποιήσεις στον εκδοθέντα Κανονισμό, ώστε να είναι σύμφωνος με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Διότι μέχρι τώρα υπεξουσιοδοτείται παράνομα η ΟΠΑΠ να ασκεί αρμοδιότητες που σύμφωνα με το νόμο ανήκουν στην Ε.Ε.Ε.Π., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναθέτονται στην ΟΠΑΠ κι αρμοδιότητες πέραν όσων έχουν απονεμηθεί στην ίδια την Ε.Ε.Ε.Π.!

Οι προβλέψεις του Κανονισμού που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές κι άμεσα πρέπει να τροποποιηθούν γιατί χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις προτεινόμενες συμβάσεις είναι:

  1.   Ο μονομερής καθορισμός ωραρίου λειτουργίαςτων Πρακτορείων από την ΟΠΑΠ.
  2.   Ο μονομερής καθορισμός των προμηθειών από την ΟΠΑΠ.
  3.   Ο μονομερής καθορισμός των τυχηρών παιγνίων που θα διατίθενται στο κάθε Πρακτορείο από την ΟΠΑΠ.
  4.   Η δυνατότητα μονομερούς χωροθέτησης των Πρακτορείων από την ΟΠΑΠ, ειδικά στο μέτρο που η τελευταία εξοπλίζεται και με τη δυνατότητα υποχρέωσης των Πρακτόρων για μετεγκατάσταση.
  5.   Η δυνατότητα καθορισμού και επέμβασης στην εμπορική πολιτική του Πρακτορείου από την ΟΠΑΠ. Τονίζουμε ότι είναι διαφορετικό η ΟΠΑΠ να ρυθμίζει τη δική της εμπορική πολιτική και διαφορετικό να μπορεί να υπεισέρχεται σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής των Πρακτορείων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Το Πρακτορείο συνιστά επιχείρηση κι επένδυση του Πράκτορα. Το ιδρύει με δική του δαπάνη και δικό του επιχειρηματικό κίνδυνο και μετέχει στην αγορά ως ανεξάρτητος οικονομικός φορέας.
  6.   Η δυνατότητα μεταβίβασης των πρακτορείων. Το πρακτορείο είναι επένδυση και επιχείρηση του Πράκτορα και επιβάλλεται από το Σύνταγμα η ελεύθερη μεταβίβασή του ή έστω με την έγκριση της Ε.Ε.Ε.Π.. Πλήρης απαγόρευση μεταβίβασης δεν πρέπει και δε θα γίνει ανεκτή.
  7.   Πρέπει επίσης να καταργηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πρακτορεία καθώς ΡΗΤΑ αντιβαίνει στη βούληση του νομοθέτη και σαφώς είναι παράνομη.
  8.   Πρέπει να αποσαφηνιστεί, με τροποποίηση των σχετικών άρθρων, το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να υποχρεωθεί στην επιβάρυνση της τοποθέτησης των VLTsστο πρακτορείο του, εάν δεν το κρίνει συμφέρον, πόσω δε μάλλον να υποχρεωθεί σε μετεγκατάσταση για να εξυπηρετήσει το εκάστοτε πλάνο της εταιρίας.

Από τα παραπάνω παράνομα κι αντισυνταγματικά άρθρα του Κανονισμού απορρέουν ευθέως οι απαράδεκτοι όροι της «νέας σύμβασης». Επουδενί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί. Για αυτό:

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ!

Διότι γνωρίζω ότι η «νέα σύμβαση» που επιδιώκει να επιβάλλει η ΟΠΑΠ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντά της.

Η «νέα σύμβαση» δίνει στην ΟΠΑΠ το δικαίωμα:

  • Να επιβάλλει μονομερώς αόριστες πολιτικές τώρα και για το μέλλον. Η νέα σύμβαση επιτρέπει την παρείσφρηση της ΟΠΑΠ σε κάθε πτυχή επιχειρηματικής δραστηριότητάς μας χωρίς αντίλογο.
  • Να μειώσει την προμήθειά μας άμεσα, αλλά και ακόμα περισσότερο στο μέλλον χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που η ίδια η Εταιρία μας επιβάλλει.
  • Να καταγγέλλει τη σύμβασή μας για σπουδαίο λόγο, αν βρεθούμε σε οικονομική αδυναμία εξασφάλισης της υποδομής για μελλοντικά τυχηρά παίγνια ή υπηρεσίες. (πχ αγορά ή μη νέου εξοπλισμού, εισαγωγή VLTs).
  • Να μας αφαιρεί ήδη τοποθετημένα παιγνιομηχανήματα λόγω χαμηλού τζίρου, χωρίς  απορρόφηση του κόστους υποδομής, που θα έχουμε επιβαρυνθεί εμείς.
  • Να μας υποχρεώνει σε μετεγκατάσταση σε συμμόρφωση με πλάνο μετεγκατάστασης που μονομερώς η Εταιρία αποφασίζει.
  • Να μας υποχρεώνει να διαμορφώνουμε ή να μετατρέπουμε την επιχείρησή μας, σύμφωνα με τις μονομερώς καθοριζόμενες πολιτικές της.
  • Να επιβάλλει ανακαίνιση του πρακτορείου μας καθώς κι ασφάλιση του Πράκτορα με έξοδα δικά μας, αλλιώς υφίσταται την απειλή καταγγελίας της σύμβασης!
  • Να ελέγχει και να ζητά την απομάκρυνση του προσωπικού μας, το οποίο όμως προσλαμβάνεται και αμείβεται από εμάς.
  • Να μην υποχρεούται να μας αποζημιώνει όταν μας καταγγέλλεται η σύμβαση ανυπαίτια ή όταν οδηγούμαστε σε έξοδο από την αγορά συνεπεία συμμόρφωσης σε δικές της εντολές μετεγκατάστασης, μεταβολής τύπου πρακτορείου, αγοράς πρόσθετου εξοπλισμού κ.α.
  • Να έχει το δικαίωμα να συμβάλλεται με διαφορετικούς όρους με διαφορετικά δίκτυα, για παίγνια ή υπηρεσίες της, όπως ήδη πράττει με τα VLTs στους ιδιώτες ή με τις υπηρεσίες TORA σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ, ανατρέποντας το κατοχυρωμένο και νόμιμο δικαίωμά μας να αποτελούμε το μοναδικό φυσικό της δίκτυο.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ:

  1. Η Εταιρία να σέβεται την υπογραφή της.
  2. Να συνεχίσει η ΟΠΑΠ να με αντιμετωπίζει ισότιμα με όλους τους συναδέρφους μου.
  3. Να συνεχίσουν οι πράκτορες να αποτελούν το αποκλειστικό φυσικό δίκτυο της Εταιρίας.
  4. Να μπορώ να μεταβιβάζω την επιχείρησή μου ελεύθερα.
  5. Να συνεχίσω να παρέχω όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες της ΟΠΑΠ εφόσον τις κρίνω συμφέρουσες.
  6. Να λαμβάνω μια προμήθεια που θα μου επιτρέπει να ανταπεξέρχομαι στις δικές μου υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και όχι με τη μείωσή της να συμβάλω οικονομικά για να αντεπεξέρχεται η Εταιρία στις δικές της.

Θέλω με λίγα λόγια να παραμείνω συνεργάτης της ΟΠΑΠ και όχι να γίνει η Εταιρία δυνάστης μου.

Συνάδερφοι,

  • Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα ακούσετε πολλά από διάφορους που θα προσπαθήσουν να σας δελεάσουν ή να σας τρομοκρατήσουν και να υφαρπάρξουν την υπογραφή σας. Μην ενδώσετε.
  • Κλείστε τα αυτιά σας στους κακόβουλους που θα διαδίδουν ότι μεγάλος αριθμός πρακτόρων έχει ήδη υπογράψει. Δεν ισχύει.
  • Εάν σας παραπληροφορήσουν ότι ο «Κανονισμός Πρακτόρων ΟΠΑΠ ΑΕ» που εξέδωσε η ΕΕΕΠ υποχρεώνει την ΟΠΑΠ σε «νέες συμβάσεις» και εσάς δήθεν να τις υπογράψετε, μην τους ακούτε. Δεν είναι αλήθεια. Ο «Κανονισμός» υποχρεώνει την ΟΠΑΠ σε εναρμόνιση με το περιεχόμενό του. Στην πράξη, αρκεί μια προσθήκη παραρτήματος στην υφιστάμενη σύμβασή μας πχ για τον «υπεύθυνο πρακτορείου». Δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω.
  • Έχετε στα χέρια σας τη σύμβαση που υπογράψαμε το 2009 και τη «νέα σύμβαση». Επισκεφθείτε δικηγόρο της αρεσκείας σας και ζητήστε του να σας ενημερώσει:

α) από τι δικαιώματα παραιτήστε σε περίπτωση που υπογράψετε τη «νέα σύμβαση».

β) έχετε δικαιώματα με τη νέα σύμβαση;

  • Εάν δικαστικός επιμελητής σας επιδώσει τη «νέα σύμβαση», υπογράφετε απλά και μόνο την παραλαβή της (δεν χρειάζεται καν να υπογράψετε με επιφύλαξη) εάν και εφόσον θέλετε να την παραλάβετε, όχι την ίδια τη σύμβαση.
  • Όποιος από εσάς τυχόν λάβει καταγγελία της σύμβασής του να δείξει ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται καμία δική σας ενέργεια ή απάντηση στο εξώδικο στην παρούσα φάση. Καταρχάς η ίδια η ΟΠΑΠ Α.Ε. τάσσει προθεσμία έως την 24.3.2017 για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Οπότε αξιοποιήστε το χρόνο για να μελετήσετε τι ακριβώς είναι αυτό που σας ζητείται να υπογράψετε. Πολύ πριν την 24.3.2017 αναμένεται να έχουμε εξελίξεις σε νομικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο: το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης είναι σε πολλά σημεία ΠΑΡΑΝΟΜΟ και δε θα μακροημερεύσει σε καμία περίπτωση. Θα σας παρέχουμε διαρκή σχετική ενημέρωση.
  • Ενημερώστε τους συναδέρφους που δεν είναι μέλη των Σωματείου μας και δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
  • Απευθυνθείτε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας για να λύσουν τυχόν απορίες σας και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σας.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας οργανώνουν ήδη συγκεντρώσεις πρακτόρων και στους δύο νομούς, όπου θα ενημερωθείτε με λεπτομέρειες για όλες τις εξελίξεις, καθώς και τις επόμενες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες και κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε προκειμένου η ΟΠΑΠ να σοβαρευτεί και να επιδιώξουμε πάλι από κοινού να λύσουμε τα μεταξύ Εταιρίας-πράκτορα θέματα.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις με ενημερώσεις, ανακοινώσεις, επιστολές, mailsκαι μηνύματα.

Από εσάς ζητούμε να παραμείνετε ψύχραιμοι, ενωμένοι, συσπειρωμένοι και έτοιμοι να αγωνιστούμε για ακόμα μια φορά και να διεκδικήσουμε ένα μέλλον με ανθρώπινη και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο!

Θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε!

Για την Ένωση

Αναστασία Τζαμπαζλή                                              Δημήτριος Γραμματικόπουλος

Πρόεδρος                                                                   Γραμματέας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *